Радев за авиокатастрофата в Граф Игнатиево: Редно е и Комисията по отбрана в НС да се произнесе

Румен Радев, стопкадър: БНТ

Румен Радев, стопкадър: БНТ

"Няма как да коментирам хипотези. Министерство на отбраната бяха пределно ясни, но вменяването на вина и установяването на виновни не са предмет на тази проверка", заяви президентът Румен Радев, след като във вторник МО представи резултатите от доклада си, базиран на разчитането на черната кутия от учебно-бойния самолет L-39 ZA, при чиято катастрофа в Граф Игнатиево на 13 септември загинаха военните пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин. МО заключи, че по време на демонстрацията е поет неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж, пише БГНЕС.

Според него вменяването на отговорност, политическите вмешателства и искането на оставки са най-малкото неморални.

"Летателната работа е високорискова и изключително сложна дейност. Тя изисква не само умелото ръководство, но и всестранно осигуряване, заяви Радев и настоя комисията към МО да анализира не само реализацията на полетите, но и да направи анализ на съответствието. Очаквам да се установи тази отговорност по цялата командна верига нагоре", заяви президентът.

Радев каза, че е редно и комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по този случай

"Налютът на нашите летци е крайно недостатъчен. Не може да искаме сложни задачи с високо ниво на подготовка без да осигурим летците и техните командири", заяви още той.