Радостин Василев: Напускам ПП, оставам в парламента (Обновeна)

Радостин Василев

Радостин Василев

"Никой не е правил записи, това не отговаря на истината", заяви Радостин Василев, депутат от ПП-ДБ на обявена предварително пресконференция.

"Преди 1 г. напуснахме ИТН пред очите на цяла България, защото мафията проби в ИТН. Сега ИТН са 11 човека. На път сме да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – не мога да подкрепя такава коалиция, ще гласувам против и ще напусна ПП. Това е огромно предателство към всички, които гласуваха доверие на ПП", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Василев подчерта, че 49-ото НС не може да излъчи правителство, те ще правят конституционна реформа с ГЕРБ-СДС.

„Никой не е правил подобни записи нито в групата, нито в централата“, обяви той и добави, че: „Кирил Петков беше доста уплашен от други записи, с които аз не разполагам. Те са в сферата на жълтото“.

Василев подчерта, че не е гласувал за Росен Желязков, защото не може да гласува за представител на ГЕРБ.

„Вероятно ще станем свидетели на коалиционно правителство след няколко дни“, добави той.

Според него Истинската омерта, истинската дълбока държава е коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Много е тежко човек да преживява за втори път предателство, затова няма да участвам в чужди проекти. За мен остава само един път – истината и само истината“, каза Василев.

По думите му ПП е трябвало да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ за домогване до властта.

"Този танц ще прерасне в прегръдка по интереси. ПП се интересуват от това на всяка цена да консумират изпълнителната власт с един милион оправдания - конституционната реформа е заблуда, вероятността да няма бюджет", допълни Радостин Василев и отбеляза, че има задкулисие", допълни Радостин Василев.
"
Твърденията, че са правени записи в групата Радостин Василев окачестви като "пълни лъжи".

"Хората вече не искат да ходят на избори, защото тотално противоположни проекти, под някаква невероятна форма, а това е дълбоката държава - структури със съвсем различни идеи да се събират с конкретни цели. Десетки пъти сме говорили с Кирил Петков, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ, а ние сега ще имаме министър-председател, ще се разпределят регулатори, областни управители и др. Г-н Петков и Денков ми казаха преди седмица, че нашето правителство на малцинството, "Няма да бъде антикорупционен и затова не ни трябват хора като теб, Радостине", разказа той.

Василев обясни, че преди дни се случило събитие, което го накарало да даде пресконференцията, иначе щял просто да гласува "против" правителството и да напусне парламентарната група.

Василев припомни, че след като депутатите на Трифонов напуснаха ИТН, Кирил Петков ги покани да се присъединят към ПП, като условията на Радостин Василев са били – първо, да продължат антикорупционните закони, и, второ, никога с ГЕРБ.

"Петков лъжеше ежедневно по телевизиите преди 5 дни, че няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ", заяви той.

"Ще се разпределят регулаторите – и такъв разговор се води", категоричен е Василев.

Той добави, че Петков, заедно с акад. Николай Денков, бъдещият премиер на България, са му казали, че профилът на правителство на обществото няма да бъде антикорупционен.

"Т.е. профилът явно ще бъде корупционен", смята Василев и допълни, че в момента, в който е разбрал, че ще има коалиционно правителство, е бил наясно, че ще напусне ПП, но не по такъв начин, по какъвто го правя днес.

Депутатът обяви, че Петков разяснява на дълго и на широко как да обясняват, че това не е коалиция с ГЕРБ, за да бъде излъгано обществото.

"Миналата неделя получих имейл от председателката на Националния съвет на ПП – Таня Султанова, аз не съм член на НС на ПП, нито на изпълнителните органи на ПП. Записах онлайн цялото събитие, с над 50 участници, членове на НС на ПП. Имам просто запис на НС на ПП в моя хол. Ето ви дълбоката държава. Станах сутринта в 7.30 ч. в понеделник и изслушах записа, аз лично бях потресен. Във вторник около 15 човека изслушахме това събитие. Взехме решение, че ние не можем да скрием от обществото това, което става. Това не е таен запис. Ще го предоставя на всички журналисти в пълния му размер от 5 – 6 часа. Направихме един кратък 5-6-минутен разбор. Истинската омерта, задкулисия, дълбоката държава е коалицията на ПП и ГЕРБ", обясни Василев.

След това той пусна Петков на запис, за който се твърди, че е от заседанието на националния съвет и, на който се чуват думите:

"Пускаме като застраховка Мария Габриел". А Василев пък обяснява, че начело на службите ще бъдат назначени "наши хора, които са одобрени от посолствата" и др. 

"Няма манипулации, просто сме изрязали отделни моменти. Кирил Петков казва пред обществото, че те не са в коалиция, а те са в коалиция. За г-н Петков ПП са единствените, които могат да изперат Борисов и това е факт. Звънят всякакви лидери - ми, колеги тук става изключително напрегнато. Как Урсула фон дер Лайен е обещала България да влиза в еврозоната като заобиколи правилата. Дали това е истина, аз искам да го разбера. Кои са шефовете, одобрени от посолствата? Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, ДАР с което и да е друго посолство, освен ако то не е в основата на тази коалиция. Такива разговори с европейски лидери, ако са се водили, това наистина е много жалко за целия ЕС, не само за България. "Бойко не иска да има главен прокурор". Господата Петков и Василев явно нещо го е страх и забележете Христо Иванов бил измислил някаква комисия, която да шиканира имунитета на Борисов, докато не мине механизма за главния прокурор или не бъде измислено нещо друго. "Демократична България" измислила механизма да пази Борисов. "ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг". не мога да повярвам, че това го казва човекът, който крещеше на площадите "аз няма да ви предам", посочи Василев.

"Това е най-чистият вариант да дадеш държавата на руската пропаганда. Василев каза - ако се коалираме с ГЕРБ, "Възраждане" стават първа политическа сила. Ами аз това се чудя, дали това не са някакви шпиони, за да може "Възраждане", които са изключително опасни, да дойдат на власт и да ни върнат 50 г назад. Опорките, че те са поставеници на друга държава, в момента излизат истина. Прокуратурата за първи път има възможност да свърши нещо и вместо да отидеш на избори, ти го изпираш. Не съм си позволил да го записвам в спалнята, не съм си позволил да го записвам в личен разговор. Този е пред Националния съвет, в който се казва, че Христо е при Карадайъ да се моли за конституционно мнозинство. Е, вие нормални ли сте? Какво е това?, запита Василев.

"Не мина решението да се подкрепи коалиция с ГЕРБ и след псувни, изведнъж мина с 25 на 24 гласа. Питам - тези, които гласуваха против, могат ли да са безгласни роби? В "Да, България" поне има искреност - те бяха за открита коалиция с ГЕРБ, но те са го правили това нещо. ПП скриха до последния момент, че са искали да имат коалиция. Това ще предизвика реакции - най-малко ,че трябва да обясняват какви са тези неща и договорки с Бойко", продължи Василев.

"Ще остана в парламента, защото за мен са гласували много хора, които са искали модела на Борисов да изчезне", съобщи той.

Василев заяви, че от ДАНС са му се обадили и са му съобщили, че има охрана.

Радостин Василев съобщи, че ще предостави пълния запис на БТА, след което пресконференцията беше прекъсната заради друго събитие.