Ръководителят на централната банка на Украйна подаде оставка

Като причина Кирил Шевченко е изтъкнал здравословен проблем

Кирил Шевченко, снимка: Фокус

Кирил Шевченко, снимка: Фокус

Ръководителят на централната банка на Украйна обяви, че се оттегля от поста си по здравословни причини, повече от седем месеца след руското нахлуване в страната.

"Подадох писмото си за оставка и помолих президента на Украйна да я приеме", заяви управителят на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко в изявление на страницата си във Facebook.

49-годишният Шевченко заяви, че трудното решение да се оттегли се дължи на здравословни проблеми, които вече не могат да бъдат пренебрегвани.

Всяка промяна начело на централната банка се следи отблизо от западните съюзници на Украйна, чиято финансова подкрепа беше ключова за поддържането на икономиката на страната още преди войната.

Назначен през 2020 г., след като предшественикът му подаде оставка, позовавайки се на политически натиск, Шевченко и централната банка бяха ключови участници в усилията за осигуряване на финансовата и икономическата стабилност на страната след руската инвазия през февруари. Централната банка наложи контролни мерки, за да избегне изтичането на капитали, подкрепи местната валута и помогна за задържане на инфлацията. Независимо от това, според последната прогноза на Световната банка, публикувана днес, икономическата продукция на страната се очаква да се свие с 35% през тази година поради войната.

"Войната беше трудно изпитание за нашия екип и лично за мен", каза Шевченко. „Заедно с ръководителите на банката успяхме да запазим банковата система оперативна по време на войната, като осигурихме на украинците достъп до финансови услуги и гарантирахме финансова стабилност въпреки най-трудните обстоятелства", добави Шевченко.

Украинският парламент може да започне да разглежда искането му за оставка тази седмица, каза един от депутатите. /БГНЕС, АФП