Рама: Нямаме проблем с България, Северна Македония да приеме новото френско предложение

Еди Рама

Еди Рама

За всички е много ясно. Нямаме никакъв проблем с България, никакви притеснения от каквото и да е естество, освен притеснението, създадено от подхода на България към Северна Македония и вземането от страна на България на Северна Македония и Албания за заложници в процес, който можеше да бъде много по-цивилизован и европейски. Но това вече отмина. Това заяви премиерът на Албания Еди Рама пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Той призова днес властите в Северна Македония да приемат без колебание новото френско предложение. Това е последното предложение, а освен това отваря пътя за преговори на Албания и на Северна Македония.

Рама разказа за положените усилия за постигане на споразумение, което проправя пътя за официалното откриване на преговорите.

„През цялото време бях в контакт с френския президент Еманюел Макрон, който заслужава големи благодарности и признание, защото той лично проследи този процес в продължение на 48 часа, дори след полунощ си разменихме съобщения“. добави албанският премиер,

„Според мен, новото предложение, което е и последно и това трябва да бъде добре разбрано в Северна Македония, е напълно приемливо. Правителството, мнозинството, парламентът трябва да го приемат без колебание. Обществеността в Северна Македония трябва да се чувства свободна, защото задънената улица е преодоляна и са премахнати някои нюанси, които направиха неприемливо предишното предложение“, каза Рама.

Албанският премиер информира, че е имал конструктивен разговор с президента на България Румен Радев.

„За всички е много ясно. Нямаме никакъв проблем с България, никакви притеснения от каквото и да е естество, освен притеснението, създадено от подхода на България към Северна Македония и вземането от страна на България на Северна Македония и Албания за заложници в процес, който можеше да бъде много по-цивилизован и европейски. Но това вече отмина и с приключването на процеса на обсъждане на френското предложение от страна на Северна Македония няма какво да се добави, когато става въпрос за България. Пожелавам в бъдеще да не пресичаме пътища "България" под други форми, като израз на изкривяване на духа на разширяването“, каза Рама.

Вчера албанският премиер обяви в социалните мрежи, че на Северна Македония се дава възможност за безусловен достъп и отваря пътя за официалното начало на преговорите за членство на двете държави в Европейския съюз. „Казвам на братята македонци и албанци в Северна Македония: Приемете!“, написа Рама в социалните мрежи.