Райна Манджукова: Българите от РСМ могат без проблем да кандидатстват в български университети

Проблем е за сънародниците ни от Косово

Райна Манджукова

Райна Манджукова

Специално за българите от Северна Македония точно за момента не е никакъв проблем да кандидатстват в български университети, защото те имат и постановление 228, което ги освобождава от необходимост да доказват български произход, а с последните промени вече има абсолютно равни условия с постановление 103, така че за тях е най-малкият проблем.

Проблем е за сънародниците ни от Косово, проблем е за сънародниците ни, за които в техните документи пише гагаузи. За сънародниците ни от Северна Македония проблем няма. Така изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова отговори на въпроса на БГНЕС как след като няма създаден Консултативен съвет следва българите от РСМ да кандидатстват в българските висши учебни заведения.

Надяваме се скоро да имаме решение на Министерския съвет за създаване на Консултативен съвет. Консултативният съвет за българско гражданство ще включва представители на академичните среди. Надяваме се да привлечем вниманието на законодателя, за да може да има реална полза от създаването на този съвет. Имаме работна група, която работи по постановление 103.

Проблемът с тези наши сънародници, които не са в състояние да покажат документи за български произход, са свързани с разминаване в законодателството. Агенцията за българите в чужбина няма право да удостоверява български произход, това е в правомощията на Министерството на правосъдието, каза Райна Манджукова и подчерта, че Консултативният съвет за българско гражданство не беше създаден.

Във връзка с постановление 103 изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина обясни, че се е наложило да се направят промени по него, като се оказва, че има текст, който реално не се изпълнява и в момента, в който започва да се изпълнява, става проблемът. „На някакъв етап някой изведнъж обърна внимание, че част от лицата, докато са учили бакалавър, са придобили право на постоянно пребиваване“, каза още Манджукова и добави, че въз основа на усилията на различни организации и институции бяха направени промени в Закона за образование. Тя уточни също и че постановлението е създадено през 1993 г. /БГНЕС