Как произведено във Великобритания оръжие попада на въоръжение в руските спецчасти?

Британските снайпери са използвани в Крим и в Донбас

Разследване на "Скай нюз" изнася доказателства, че руски спецчасти са използвали произведени във Великобритания снайпери в операциите си през последните години (включително Източна Украйна), въпреки твърденията на правителството, че никога не е одобрявало износ на такива оръжия за Москва, предаде БНР.

Сведенията в обширния материал на "Скай нюз" за пропуските в системата за търговия с оръжия, потвърдени от независим оръжеен експерт, повдигат сериозни въпроси как Русия се е сдобила с тези оръжия. Председателят на парламентарната комисия за отбрана заяви за "Скай нюз", че е „тревожно, че произведени във Великобритания оръжия са в ръцете на руските въоръжени сили и ще бъде проведено пълно разследване“.

От "Скай нюз" съобщават също, че британското правителство няма идея колко британски оръжия са продадени в чужбина и няма надеждна система за проследяването им, въпреки че от "Даунинг стрийт" неведнъж са казвали, че британската лицензионна система за оръжията е една от най-прозрачните в света.

В своите доказателства "Скай нюз" използва видеоданни от нахлуването на руски спецчасти в Крим през 2014 година, от които е видно, че те разполагат със снайпери AX338 британско производство. Такива снайпери са използвани и в Донбас в Източна Украйна. Има данни и за британски оръжия, използвани от подкрепяни от Русия сирийски бунтовници.