Резил: Русия върна корабите на Украйна без тоалетни

Плавателните съдове са в окаяно състояние

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна във вторник, са в много лошо състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващия Военноморските сили на Украйна, предаде Ройтерс.

„Очаква се около 16 часа днес те да влязат в териториалните ни води. Дърпат ги на буксир, скоростта е много малка. Те не могат да се движат на собствен ход“, заяви вицеадмирал Игор Воронченко пред украинската тв „4-ти канал“. „Руснаците са ги съсипали. Свалили са дори плафоните, розетките и тоалетните чинии. Ще покажем на целия свят варварското отношение на руснаците към тях“, добави той.

Русия залови буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ в района на Керченския проток миналия ноември. Те бяха предадени на украинската страна във вторник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в източната част на полуостров Крим. Задържаните 24 украински моряци бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени по силата на споразумение между Москва и Киев за обмен на задържани и осъдени. Киев настояваше за връщането на корабите като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна на 9 декември в Париж.