Рок звездата Джими Пейдж днес става на 80 (Видео)

Музикантът е четвърти в класацията "100-те най-велики китаристи на всички времена"

Днес "архитектът" на една от най-влиятелните групи в историята на рока „Led Zeppelin“ – Джими Пейдж, става на 80!

Легендарният музикант е роден на 9 януари 1944 г. в лондонското предградие Хестън, Англия. Бащата на Джими е индустриален работник, а майка му е секретарка в лекарски кабинет. Едва 12-годишен той започва да се учи да свири на китара. Влияние му оказват китаристите Скоти Мур и Джеймс Бъртън, които свирят в песните на Елвис Пресли. На 14 години се явява на прослушване за таланти на ITV.

По-късно свири с различни банди и с музиканти като Джеф Бек и Ерик Клептън. Прави записи с много изпълнители. А първият си професионален проект - "Diamonds", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 г., реализира когато е само на 19 години.

Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия между 1963 и 1966 година. 

През 1965 г. е поканен от „The Yardbirds“ да замести Ерик Клептън. Пейдж отхвърля предложението. След няколко седмици обаче пак получава предложение от групата, която приема и става част от нея. В бандата има проблеми, настъпват и много промени в състава ѝ, но Пейдж е решен да продължи работата с групата с нов състав. По-късно всъщност The New Yardbirds се превръщат в Led Zeppelin. А Джими е продуцент, композитор, китарист и основната движеща сила, заедно с великия Робърт Плант.

Умението на Пейдж да използва различни видове китари при записите на песните на групата, налагат Zeppelin като стандарт в рок музиката. 

Бандата има над 300 милиона продадени албума в целия свят, включена е в Залата на славата на рокендрола, а абсолютният им хит "Stairway to Heaven" е смятан за най-доброто хард рок изпълнение за всички времена!

След разпадането на „Led Zeppelin“ през 1980 г. Пейдж иска да формира друга група, но опитите му са неуспешни. Работи по много проекти с други известни изпълнители. Записва соловия албум "Outrider", съвместен албум с Дейвид Ковърдейл - "Coverdale Page" и един лайв албум. На няколко пъти през годините отново прави записи и с Робърт Плант, и е един от членовете на групата, който винаги предвижда възможността за реюниън на Zeppelin. Но това, както знаем се случва ексклузивно само за легендарния благотворителен концерт "Celebration Day" в лондонската 02 Arena през декември 2007, в памет на починалия президент на Atlantic Records Ахмет Ертегюн. 

През 2014-а и 2015-а година пък преиздават своите девет студийни албума в хронологичен ред като всеки от дисковете е придружен от неиздаван преди това материал. А през 2016-a година пуснаха и пълната версия на "BBC Sessions" от 1997-а година.

През 2010 г. Gibson поставя Джими Пейдж на второ място в списъка с "50-те най-велики китаристи на всички времена", а Classic Rock го провъзгласява за четвъртия най-добър китарист в класацията си "100-те най-велики китаристи на всички времена". Смятат го още за "властелинът на силните рифове" и "един от най-мистериозните герои на китарата". През 2014 г. слушателите на BBC Radio 2 пък определиха, че титаничната и любима "Whole Lotta Love" (1969) е с най-великия китарен риф в историята на рок музиката, разбира се дело на Пейдж, посочва Zrock.