Росен Плевнелиев: Радев няма да направи партия преди евровота, поучи се от грешките на Първанов

Има много основания за импийчмънт

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Подготвя се създаването на ляв проект, близък до Румен Радев, но той няма да се осъществи преди европейските избори. Такава прогноза направи пред БНТ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017).

По думите му, Радев се е поучил от грешките на Георги Първанов, който обяви проекта АБВ на третата година от втория си мандат, след което рейтингът му спадна с 15 пункта.   

Според него, Румен Радев ще следва модела СИРИЗА:

“Президентът Радев ще се опита до края на мандата си, а не по средата да обяви нов проект, с който да се асоциира, да държи политическото пространство в България разцепено, разделено, противопоставено едно на друго. Ако някоя партия дръпне по-силно напред - дали е ГЕРБ, дали е ПП, той ги удря и ще ги удря. Целта към края на мандата е да се случи това, което се случи в Гърция, а именно: две социалистически партии - СИРИЗА И ПАСОК, фашистка партия - “Златна зора”, две комунистически партии. Бидейки в невъзможност, защото политическото пространство е много раздробено, посочиха господин Ципрас, като един ляв, симпатичен, млад човек, да бъде лидерът, който ще ги обедини, и господин Ципрас стана министър-председател на Гърция. Годината е 2014.”

Плевнелиев беше категоричен, че президентът Радев се бори за властта:
“Той и има много ясна концепция как да я постигне и няма да се успокои, докато не вземе властта.”

По думите му, Радев иска не да представлява, а да управлява държавата.

Според него има множество основания да се поиска импийчмънт на държавния глава.

Той напомни, че президентът вдигна юмрук с искане  за оставката на главния прокурор, освен това отиде в НС и заяви, че истинският парламент е на улицата.

Президенти са сваляли доверие, но един държавен глава няма право да иска оставката на главния прокурор и на министър-председателя, категоричен е Плевнелиев.   

Ролята на президента по конституция е да бъде президент на всички българи, трябва да представлява единството на нацията в нейните различия, добави той.  

„Когато е фронтмен на едните и се опитва да изчегърта останалите, това е нарушение на Конституцията“, подчерта Росен Плевнелиев.