Росен Плевнелиев: Правителството на Орешарски се претвори и прероди в правителство на Румен Радев

Да, ГЕРБ ще се чисти, но и Христо Иванов ще трябва да чисти зависимости от Костов

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Разделям на две групи протестиращите. Уважавам мирно протестиращите, които искат по-добра България. Но зад една част стоят олигарсите, които ще направят всичко възможно да създадат хаос в държавата, заяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

Видяхме как държавният глава излиза с юмрук и нахъсва протестиращите, а се е заклел в конституцията. Държавният глава трябва да бъде пазител на върховния закон на държавата. Но Румен Радев върви по собствения си сценарий. Той може да смъкне доверието си от главния прокурор, но не може да иска оставката му, посочи Плевнелиев. 

"Всички зам.-министри в правителството на Орешарски, които фактически движат дейността в правителството, бяха назначени именно от президента Радев като зам.-министри в неговото служебно правителство през 2017 г. Можем да кажем, че Румен Радев е част от това задкулисие, след като правителството на Орешарски се е претворило и преродило в правителството на Радев. Аз съм имал 20 срещи с Орешарски в тези трудни времена. Всяка една от тези среща беше: "Не зависи от мен, не зависи от мен." Ето ви един министър-председател на задкулисието. Неговият екип министри и зам.-министри сега са на Румен Радев. Затова едва ли това е човекът, който може да говори за нещо друго, освен за двойни стандарти", категоричен е бившият президент.

"Когато ситуацията е тежка, дейността на президента е изключително важна. Когато бяха протестите през 2013 г., аз поканих протестиращите в президентската институция, заедно със синдикатите и работодателите и търсихме правилните решения, за да успокоим нацията", припомни Плевнелиев.

"Да протестираме, ОК, но трябва да предлагаме и решения. В момента имаме огромен шанс да вземем правилни решения за България. Да отидем на следващите избори изчистени от зависимости. Да дадем път на млади, неопетнени хора. Да, ГЕРБ ще чисти, но и Христо Иванов ще трябва да чисти зависимости от Костов например. Защото аз не правя голяма разлика между Костов и Доган при положение, че Костов даде цялата икономическа власт в България на олигарсите. И Костов е човекът, който не допусна закон за лустрацията", коментира Плевнелиев. Според него акцията в Росенец с гумената лодка и четиримата бодигардове на НСО, които са на подчинение на президента. е била план на Христо Иванов съвместно с Румен Радев. "Има съвпадение на появата на снимки със златни кюлчета и чекмеджета, два дни по-късно виждаме как двама с камера отиват на плажа и бодигардове хвърлят българското знаме... Не считам, че това е просто случайност", посочи Плевнелиев.

Ако искаме да преборим корупцията и задкулисието, начинът, по който трябва да отидем на следващите избори е, е всички политически партии и лидери да подпишат пакт за почтеност и да разчистят всички техни депутати от листите, за които има съмнения за задкулисие. Да започнем начисто, предложи Плевнелиев. Той не вижда Радев като президент, рано или късно той ще заяви ясно. че се бори за властта. Ако има ново негово служебно правителство, то ще бъде на задкулисието. Самият служебен премиер проф. Огнян Герджиков се оплака, че имало денонощен натиск от президентството върху него. Това е задкулисие.