Росен Желязков: С избирането на председател изборите приключиха, дано не влезем в предизборна реторика

Политическият разговор може да доведе до нещо по-различно

Росен Желязков

Росен Желязков

Мисля, че с днешното гласуване и с избора на председател, приключи процесът по следизборната кампания, т.е. изборите за това Народно събрание приключиха днес. Дано не влезем в нова предизборна реторика. Това каза Росен Желязков в кулоарите на парламента.

„Важното е, че се отпушва политическият процес от една страна, от друга страна започва и конституционната процедура. Това е важно, защото без избран председател, респективно без формирани парламентарни групи, дори да иска, това Народно събрание не би могло и да се разпусне." - подчерта Желязков.

„Надявам се, разговорите, които вървят между парламентарните групи да бъдат конструктивни, защото обществото очаква стабилност, сигурност и справедливост. Това са обществените нагласи и ние дължим като народни представители, защото ние всъщност представляваме не само избирателите, а обществото в тази институция, да отговорим на тези очаквания." - отбеляза той.

Според председателя на 49-ия парламент, политическият разговор, колкото и чуплив да е той, би могъл да доведе до нещо по-различно от това, което наблюдавахме през последните 4 избора.

Желязков уточни, че приоритети са законът за домашното насилие, КПКОНПИ, НПК и законите по ПВУ.

“Те ще бъдат на вниманието на парламента, не мисля че по тях ще има тежка дискусия, защото знаем, че очакванията на гражданите са решаване на тези въпроси. Разбира се трябва и сформирането на редовно правителство, което да задвижи всички политики.” - каза още Росен Желязков.

“Когато изтекат трите месеца, групите, които подкрепят ротационния принцип ще се съберат и ще говорят отново. Днешната дискусия не ме прави оптимист, че тонът ще бъде изключително балансиран, но да видим.” - подчерта още Росен Желязков. /БГНЕС