По искане на главния прокурор Игор Краснов Faktor.bg е забранен за четене на територията на Русия

От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg е забранено на територията на Руската федерация и не е достъпно за жителите й. До скандалната мярка се стигна след като на 12 юли, по искане на главния прокурор на Русия Игор Краснов Роскомнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, която следи, контролира и цензурира „чистотата“ на медийното пространство в съответствие с господстващата в страната неонацистка идеология на Кремъл- бел.ред.), е изпратил УВЕДОМЛЕНИЕ до хостинг компанията, базирана в Германия, която повече от седем години обслужва Faktor.bg.  Номерът на уведомлението е 593280-НВ и е за нарушаване на реда на разпространение на информацията.

Най-общо главният путински цензор Роскомнадзор предупреждава, че Faktor.bg тиражира фалшива и невярна информация, която противоречи  на законите в страната и интересите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от получаването на уведомлението Faktor.bg трябва да изтрие и премахне тази опасна за тях информация, в противен случай съдържанието  на електронното издание ще бъде забранено и ще стане недостъпно за гражданите на Русия.

Немската хостинг компания уведоми своевременно българския си клиент, но  Faktor.bg използва правото си на

мълчалив отказ

и не се съобрази с неясните и необосновани претенции на Роскомнадзор, нарушаващи общочовешки принципи като свобода на словото и възможност за информираност.

Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиненията, че Faktor.bg е публикувал невярна информация, не се срамуваме от публикациите си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и масови убийци. На регистъра на блокирани медии от вчера може да се установи, че българското издание не е достъпно за руските читатели.

Подобна санкция през последните месеци Русия наложи на десетки световни и опозиционни руски медии и информационни агенции.

Според наши източници идеята за забраната на Faktor.bg на руска територия тръгва от София, като лично предложение на посланик Елеонора Митрофанова.

Вярваме, че диктаторският режим на Владимир Путин в Кремъл няма бъдеще, цензурата не може да заглуши свободното слово, демокрацията и в Русия нямат алтернатива!

Ето пълния текст на Уведомлението на Роскомнадзор, преведено на български. В прикачения файл е оригиналът на документа на руски и английски език:

УВЕДОМЛЕНИЕ 
За нарушаване на реда на разпространение на информация 
Номер на уведомлението: 593280-НВ

По искане на главния прокурор на Руската Федерация или на неговия заместник, Ви съобщаваме за предприемане на мерки за ограничаване на достъпа до информационни ресурси след 12.07.2022 № 27-31-2022/Ид 9793-22:

Информационният ресурс, посочен в таблицата долу, съдържа информация, която нарушава законът. 
Типът разпространена информация, която е в нарушение на закона: Фалшиви сигнали за терористични актове или друга ненадеждна обществено-значима информация, разпространение под прикритие на съобщения, които представляват заплаха за живота и (или) здравето на гражданите, собствеността, заплахата от масово нарушаване на обществения ред и (или) обществената безопасност, или заплаха за намеса във функционирането или прекратяване на експлоатация на животоподдържащи съоръжения, транспортни или социални инфраструктури, кредитни институции, за енергетиката, индустрията или комуникационните съоръжения.

Процедура за ограничаване достъпът до информация 

Роскомнадзор, въз основа на посоченото искане на главния прокурор на Руската Федерация или на неговия заместник, незабавно изпраща искане до телеком оператора, който предоставя услуги за достъп до интернет да предприеме мерки за ограничаване на достъпа до информационни ресурси, които публикуват информация, нарушаваща закона. 

Телеком операторът е задължен да ограничи достъпът до информационния ресурс, който съдържа информация разпространена в нарушение със закона, незабавно след като получи това известие от Роскомнадзор. 

Процедурата за отговор на това уведомление: 

3. Хостинг доставчикът или друго лице е длъжно: незабавно след като получи това заявление, да информира собственика на информационния ресурс за нуждата да изтрие веднага разпространената информация, която е в нарушение на закона; 

в случай, че собственикът на информационният ресурс откаже или не действа за изтриването на информацията, разпространена в нарушение на закона, след 24 часа от дата на получаване на това уведомление, да ограничи достъпът до определения информационен ресурс.

4. Собственикът на информационния ресурс е длъжен:

да изтрие информация, разпространена в нарушение на закона, в рамките на 24 часа от датата на получаване на съответното уведомление от хостинг доставчика или друго лице.

Процедурата след отстраняване на нарушението:

Ако собственикът на информационен ресурс е изтрил информацията, разпространена в нарушение на закона, той трябва да изпрати известие за това на имейл адреса на Роскомнадзор 398-fz@rkn.gov.ru, посочвайки номера на уведомлението: 593280-HB.

Такова известие може да бъде изпратено и чрез уеб формуляра, намиращ се на: https://398-fz.rkn.gov.ru/toproviders/?entryKey=62ce8914c81fe#form.

След като Роскомнадзор провери точността на информацията, посочена в уведомлението, и при потвърждаване на факта, че нарушението е отстранено, достъпът до информационния ресурс се възобновява на територията на Руската федерация от телеком оператори, който преди това е бил ограничен.

Допълнителна информация:
Гореспоменатата процедура за предприемане на мерки за ограничаване на достъпа до информация, разпространена в нарушението на закона, е предвидена в член 15.3 от Федералния закон N 149-FZ от 27 юли 2006 г. „За информацията, информационните технологии и защитата на информацията“.

Точността на информацията, съдържаща се в това известие, може да бъде проверена на: https://398-fz.rkn.gov.ru/toproviders/?entryKey=62ce8914c81fe#form.

Това съобщение е подписано с квалифициран електронен подпис на Роскомнадзор.

Прикачени файлове