Румънският премиер замразява назначенията в държавния сектор

За шокиращо съобщение на румънския премиер Михай Тудосе, че се блокират всякакви назначения, а тези в държавния сектор ще бъдат замразени, пише вестник „Евениментул зилей".

За шокиращо съобщение на румънския премиер Михай Тудосе, че се блокират всякакви назначения, а тези в държавния сектор ще бъдат замразени, пише вестник „Евениментул зилей".

Тудосе уточни, че ще има и изключения, а всеки ръководител на ведомство ще може да деблокира някои позиции на базата на основателна и ясна мотивация.

„Всички казват, че има нужда от постове, за да се работи ефективно. Хайде да видим колко ефективни са тези, които вече са назначени и да ги сложим да работят", каза Тудосе.

Успоредно с това се появи новината, че бившият румънски премиер Виктор Понта, който е и бивш председател на Социалдемократическата партия (СДП), ще сформира нова политическа формация, за да привлече разочарованите от сегашният лидер Ливиу Драгня. Вестник „Гъндул" информира, че Понта е  уточнил, че не става въпрос за проект в рамките на СДП, а за нова политическа конструкция.

„Пуска се в действие един стартъп", посочи Понта, който през юни беше изключен от СДП.

Същевременно вестник „Адевърул" пише, че опонентите на Драгня вътре в партията правят опозиция във Фейсбук.
Ливиу Драгня бе стана мишена за редица сегашни и бивши свои колеги, които го критикуват заради твърдата ръка, с която управлява партията.

Бившите премиери от СДП Виктор Понта и Сорин Гриндяну, евродепутатът от СДП Каталин Иван и бившият министър от СДП Еуджен Теодорович, който в момента е съветник в правителството на Тудосе, отправят редовни нападки по адрес на Драгня, в съобщения в страниците си във Фейсбук, информира изданието.