Румънска медия: Русия засилва атаките срещу Европа, целта й този път е България

Руските тайни служби се опитват да извършат преврат и вземат властта в тази балканска страна

Напоследък Русия засили натиска срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша се превърнаха в ключови обекти на руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на „фронтовата линия на нова студена война“. Това пише в обширна статия най-големият румънски вестник "Ромъния либера".

Авторът на коментара Адриана Константинеску привежда конкретни аргументи в тази посока:

Испания разследва предполагаемото участие на Русия в Каталуния.

Австрия е в постоянна готовност за възможен шпионаж.

Външните отношения на Франция с Русия бяха преустановени за четири години.

Наскоро Великобритания публикува безпрецедентен доклад, в който се твърди, че Москва се е намесила в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.

Германия е на фронтовата линия на руските хибридни действия.

"Газпром" постоянно подкопава жизнеспособността на Полша. 

Кремъл е насочен към България през последните години.

Сега Русия все повече се насочва към атаки срещу други по-малки европейски държави, които се борят да се защитят. През последните години Кремъл се насочи към балканска държава и членка на ЕС, България.

Някои политически анализатори там смятат, че Москва и нейните тайни служби подклаждат протестите в страната в продължение на месец, продължава коментара си Константинеско.

Румен Радев, президент на лявата опозиционна БСП (бивша комунистическа партия), за чиято кандидатура се смята, че е била съгласувана между лидера на неговата партия Корнелия Никова и руския генерал Леонид Решетников, излезе в подкрепа на хората по улиците. Това дори беше написано от влиятелния испански вестник ABC. Според изданието Радев и избягалият в Дубай  български олигарх Васил Божков, който е обвинен от прокуратурата на страната за пране на пари и данъчни престъпления, са сред организаторите на протестите в момента в България. Целта е ГЕРБ - проевропейската и пронатовска дясна партия.

Президентът Радев назначи в кабинета си бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов, и двамата проруски настроени. Миналата година те станаха евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Веднага след като встъпи в длъжност, Елена Йончева започна да пледира срещу санкциите, които ЕС наложи на Русия. Самата Елена Йончева е от руски произход - майка й Лариса е рускиня, а Елена е учила телевизионна журналистика по времето на комунизма в Москва. Български политически анализатори смятат, че Йончева е участник в плана на руските тайни служби за компрометиране на България чрез съдебните системи на ЕС.

Под предлог за борба с корупцията, целта е да се изолира България от другите съюзници като напълно корумпирана държава, което е в пълно несъответствие с европейските директиви. И дори нещо повече - да се заклейми България като страна, неспазваща върховенството на закона и да се проправи път за руските тайни служби да извършат преврат, като вземат властта в страната. Друга цел е да се използват „национални протести“ за сваляне на законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, която управлява България за трети път. А крайната цел на руските служби е страната да напусне ЕС и НАТО, като по този начин Русия  разшири влиянието си в региона, играейки подобна игра в съседна Сърбия.

Авторът изтъква още, че Елена Йончева не е загрижена за имиджа на България и последиците от своята антибългарска дейност. Целта й е да детронира Бойко Борисов и да засили руското влияние. Българските евродепутати искат да информират лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (PSE) за плана на руските тайни служби за използване на съдебната система на ЕС за руски политически цели. Лидерите на тези две партии трябва да вземат предвид насоките и целите, поставени пред европейските прокурори от май, за да предотвратят злоупотребите със съдебните власти за политически цели в полза на руските интереси, включително подкопаване и дискредитиране на демократични и антируски партии и техните лидери.

Според Константинеску подобен сценарий беше изигран в Швейцария, където беше стартирана процедура за разследване на Михаел Лаубер - швейцарския генерален прокурор - за предполагаеми нерегламентирани контакти с Русия. Те се отнасят до връзките на негов „експерт по Русия“ от Генералната прокуратура с бившия заместник-главен прокурор на Русия Саак Карапетян (загинал в самолетна катастрофа) и скандалната адвокатка Наталия Веселницкая, която беше разследвана за намесата на Русия в изборите в САЩ.

Освен това в Швейцария има много дела, свързани с Русия, швейцарците ги наричат ??"трите М-та" - мафиоти, милионери, министри.

Заслужава да се спомене, цитирайки местната преса, че евродепутатът Елена Йончева бе обвинена в пране на пари от българската прокуратура в качеството й на собственик и управител на компания.

Последната й работа като журналист беше в частната телевизия TV7, която е неплатежоспособна. Самата TV7 беше финансирана от фалиралата частна банка KTB, собственост на Цветан Василев, издирвана от българската прокуратура и скрита в момента в Сърбия.

Държавната прокуратура установи, че през 2012 г. Йончева създава съвместно предприятие с офшорна компания, която впоследствие депозира над 650 000 лв. (325 000 евро) по сметките на новата компания директно от банката КТБ на Цветан Василев непосредствено преди изпадането на финансовата институция в несъстоятелност, поглъщайки спестяванията на десетки хиляди български граждани.

Държавното обвинение в България смята също, че Йончева е знаела, че е прала пари от КТБ в предишни години.

Това е настоящата и реална картина на руските действия в България. Натискът, който Москва оказва върху София, е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес човек продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, трябва да се знае, че 80 стотинки, от 1 лев в джоба на всеки българин, идват от ЕС. Руското влияние е „новата нормалност“ в Европа и може да се устои, само ако останем в съюза.