Русия и Сърбия искат освобождаване на военнопрестъпника Ратко Младич

Той е с доживотна присъда за убийството на 8000 души в Сребреница

Ратко Младич

Ратко Младич

Дарко Младич, син на осъдения за военни престъпления Ратко Младич, обяви, че състоянието на известния сръбски престъпник се е влошило, и добави, че той трябва да бъде преместен от центъра за задържане в Хага, Нидерландия, в Сърбия, за да получи адекватно медицинско лечение. Той заяви, че до момента бившият лидер на сърбите в Босна и Херцеговина е получил няколко инсулта, предаде "Албениън пост".

Младич заяви, че представителите на Сърбия и Русия на сесията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), по време на обсъждането на работата на международния механизъм за наказателни съдилища, са поискали престъпникът от сръбски произход да бъде освободен по "хуманитарни причини" или да му бъде позволено да изтърпи присъдата си в Сърбия.

Ратко Младич беше осъден за геноцида в Сребреница, за преследването на мюсюлмани и хървати в Босна и Херцеговина, за тероризирането на невъоръжени цивилни граждани по време на обсадата на Сараево и за вземането на заложници от членове на чуждестранни мисии по време на войната от 1992-1995 г.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) осъди Младич на доживотен затвор за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, а Международният механизъм за наказателни съдилища (ММПС) потвърди доживотната присъда за убийството на около 8000 души в Сребреница. /БГНЕС