Русия импортира социалните си патологии у нас

През последните години като част от развиваната от режима на Путин „хибридна“стратегия, руската страна полага огромни усилия да бъде разпозната като антипод на „ерозиращата западна ценностна система“ и като основен пазител на традиционното православно християнско семейство. За постигането на целите в контролираното от Русия медийно пространство масово се публикуват пропагандни материали, чиято цел е да наложат руския строг патриархат, семеен космос, православен бит и военнолюбив дух като единствената възможна алтернатива на „Западния Гомор“. Въпреки това е трудно да бъдат пренебрегнати множество социални аномалии в руската реалност.

В международен аспект руските народи са всепризнати за най-сериозните потребители на алкохол и спиртни напитки. Поради същността на житейска драма с полукомичен тон може да бъде направена препратка към придобилата широка обществена популярност новина от декември 2016 г. за 60 души починали в резултат на прекомерна употреба на лусиона „Бояришник“ в руския град Иркутск. Други 100 бяха хоспитализирани. В следствие на събитията бе забранена продажбата на продукти, съдържащи спирт, които не са годни за консумация. Съзнавайки руската несъстоятелност за подобряване на имиджа на страната, президентът Путин се принуди да предприеме редица законодателни промени, сред които ограничаване продажбите на спиртни напитки във вечерните часове, забрана на тяхната реклама, облагане с допълнителни данъци, увеличаване както на цените, така и на възрастта на децата, на които е позволено да бъдат продавани спиртни напитки и т.н. ясно е обаче, че мерките имат по-скоро от палиативен до фиктивен ефект върху масите, в резултат на което средната консумация на алкохол и спиртни напитки остава една от най-високите в цял свят.

По-притеснителното за България е, че руснаците проявяват склонности да

пренасят патологиите си на наша територия – при това на най-високо равнище

През  2019 г. придоби медийна популярност инцидент, случил се във вечерните часове на 12 август. Пътно-транспортното произшествие стана непосредствено пред главния портал на руското посолство в столицата, когато два руски дипломатически автомобила – Фолксваген Пасат и Ауди А 4 се врязаха в паркиран автомобил Ауди Кю 5, от който  към момента младо семейство с деца си е разтоварвало багажа. Очевидци твърдят, че руските дипломати при излизане от автомобилите са имали крайно нетрезвен вид и са изпитвали дори трудност да стоят изправени. Вероятно в резултат на намеса от високо ниво от посолството на мястото на катастрофата не са пристигнали служители на КАТ, а само жандармеристите, които традиционно охраняват периметъра на дипломатическата мисия. Направен е дори опит за прикриване на инцидента, като на минувачи е забранено да снимат с телефоните си. А пияните руски дипломати са прибрани бързо зад стените на посолството от свои колеги. 

rusko_posolstvo_ptp1.jpg

rusko_posolstvo_ptp.jpg

Снимки от инцидента пред руската дипломатическа мисия в София

Общоизвестен факт е, че руската държава възприема България като своя губерния, а на междудържавно ниво лидерите на Кремъл редовно използват бащински, повелително-наставнически тон към българското държавно ръководство. Вместо политически брътвежи обаче по-правилно за Русия би било да се фокусира върху решаването на вътрешните си проблеми, свързани с обществената нестабилност и деградация, вместо да прави несръчни опити да пренесе нефелния си социален модел у нас.