Руски портал: Кремъл използва срещу НАТО "коварно оръжие"

Важният факт е, че за Запада е безсмислено да се воюва с Русия, но е изгодно да се търгува с нея

Владимир Путин

Владимир Путин

След думите на френския президент Еманюел Макрон за „мозъчната смърт на НАТО“ започна да се обсъжда активно темата за единството на Алианса. Турция не иска да изпраща войниците си да „защитават Прибалтика от руската агресия“. Франция критикува САЩ за това, че действа без да се съобразява с интересите на европейските съюзници. Естония и Норвегия се обръщат към извънблоковите Финландия и Швеция, за да окажат „помощ“ в случай на „руско нашествие“. Но и Финландия, и Швеция именно затова остават извън НАТО, тъй като не искат да изострят допълнително отношенията си с Русия". Това пише в свой коментар руският специализиран портал „Военное обозрение“, цитиран от "Фокус".

В Youtube каналът Sonar2050 излезе репортаж, в който се казва, че Москва е използвала против НАТО „коварно оръжие“. Несмъртоносно (нелетално).

Авторът на материала твърди, че „коварното оръжие“ на Русия е това, че Москва е успяла да докаже на целия свят важен факт: безсмислено е да се воюва против Русия, а да се търгува с нея е изгодно. Именно затова много страни, включително такива от НАТО, предпочитат да заобикалят антируските санкции и да откриват съвместни предприятия, за да водят прагматична икономическа дейност с Руската Федерация.

Извънблоковата Финландия бе сред първите, които подписа разрешение за преминаването на тръбата на газопровода „Северен поток 2“ в своята икономическа зона. За важността на проекта за Европа говорят и в Германия. Дори полският президент Дуда ненадейно обяви, че Русия не е враг на НАТО, а главният противник на Алианса е международният тероризъм.