Абсурдно! Русия не е регистрирала инцидент или повреда в ядрените си инсталации, концентрацията на рутений-106 сама се е появила

В Аргаяш е засечена "крайно висока концентрация" на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите

Русия не е регистрирала никакъв инцидент или повреда в своите ядрени инсталации въпреки радиоактивното замърсяване с изотопа рутений-106, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на руската държавна ядрена компания Росатом.

Концентрацията на  рутений-106 сама се е появила и е разнесла ядрен облак над Европа, ако се вярва на компанията, която иска да ни строи "Белене", опазил ни Бог. 

Русия призна снощи, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври и така потвърди съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността, пише БТА.

Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са засекли повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени злополуки в историята и служещ днес за преработка на отработено ядрено гориво, отбелязва Франс прес.

"Радиоизотопът Рутений-106 беше засечен от наблюдателните станции в Аргаяш и Новогорний" между 25 септември и 1 октомври, уточни вчера Росгидромет в сводката си за състоянието на околната среда на територията на Русия. В сводката се казва, че в Аргаяш е засечена "крайно висока концентрация" на рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.

Няколко години след създаването на комплекса "Маяк" в него става и първата радиационна авария в СССР.  Датата е 19 юни 1948 г., още на следващия ден, след като е задействан в пълен капацитет атомният реактор за производство на оръжеен плутоний (обект „А" на комбината Маяк в Челябинска област). Поради недостатъчно охлаждане на няколко уранови блока става локален синтез с обкръжаващия графит, така нар. „коза". В продължение на девет дена „закозилият се" канал се разчиства ръчно с дрелки. При отстраняване на аварията е облъчен целият мъжки персонал на реактора, както и войниците от строителния батальон, привлечени за ликвидиране на аварията.

На 29 септември 1957 г. в комплекса „Маяк“ експлодира бетонен резервоар с 80 тона високорадиоактивна течност – отпадъци от съветското производство на ядрени оръжия. Последиците за затворения град Озьорск и околността са повече от ужасяващи. Във въздуха изтичат близо 750 млн. гигабекерела повече радиоактивни вещества, отколкото при аварията през 1986 година в реактор №3 в „Чернобил“. За разлика от „Чернобил“ обаче атомната катастрофа в „Маяк“ не влиза в историята и съветската власт не и дава никаква гласност.