Русия отказвала да разменя пленените „азовци“ – губи коз в пропагандната си митология

Размяната се е състояла на територията на 4 страни

Русия категорично е отказвала да включва в обмена на пленници с Украйна защитници на „Азовстал“, защото те са основен елемент от кремълския мит, оправдаващ  руската инвазия с „нацизма“ на украинците.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр съобщи, че при  преговорите президентът Володмир Зеленски и екипът му са успели да увеличат четирикратно числеността на украинските защитници, които да бъдат освободени при размяната, в сравнение с първоначалното предложение, съобщи Униан.    

По думите на Маляр, процесът на размяна е представлявал системна, организирана доста продължителна работа на украинската държава. Обикновено тя е секретна и е много трудно да се комуникира по тази тема с обществото и да се поддържа доверието.

"През цялото време на преговорния процес държавата контактуваше със семействата на пленниците - откровено, доколкото това е възможно в такава ситуация. А комуникацията с обществото като цяло, с оглед на чувствителността на темата, е възможна само на ниво съобщение - "продължава преговорният процес, държавата прави всичко възможно". Защото всяка излишна дума може да провали преговорите." - поясни заместник-министърът.

"Зад сухите думи "преговорите продължават" стои титанична работа. Русия категорично не искаше да обменя "азовци" и смяташе да организира позорен съд срещу нашите герои. Знаете, че на "азовци" се крепеше руският мит за причините за инвазията.  Впрочем, Украйна накара Руската федерация да действа според нормите на международното право и да предаде нашите военнопленници." – заключи Маляр.

Междувременно шефът на Главното управление на украинското военно разузнаване Кирил Буданов, който е част от преговорния екип, разкри че вчерашната размяна на пленници е протекла едновременно на територията на четири страни.

„На сегашния етап това е най-голямата размяна на пленници, проведена по време на войната. Като цяло тя протече на територията на няколко страни – това е територията на Украйна, границата между Украйна и Русия, имаше етап на територията на Република Полша, операция на територията на Турската Републикя, операция на територията на Саудитска Арабия.“ – посочи Буданов, цитиран от Укринформ.

Украинските медии съобщават, че когато са  транспортирани за размяната, украинските воини са смятали, че ги преместват в друг затвор или ги водят на съд. Някои от тях са ранени и са приети в болница. Други вече са при семействата си.

Превод Faktor.bg