Русия осъди взривяването на пейджърите на "Хизбула"

„Силно осъждаме безпрецедентното нападение срещу приятелски Ливан"

Мария Захарова

Мария Захарова

Русия осъди смъртоносната атака, при която стотици пейджъри в Ливан, използвани от елита на терористичната групировка "Хизбула", избухнаха едновременно. Москва заяви, че взривовете може да разпалят напрежението в и без това „взривоопасния“ регион, предаде АФП.

Кремъл обаче традиционно мълчи за терористичните атаки на "Хизбула" срещу Израел.    

"Хизбула" обвини Израел за нападението. Анализатори смятат, че то е било причинено от кибератака срещу устройствата или от експлозиви, скрити в тях по време на производството и доставката. До момента няма непосредствен коментар от Израел.

„Това, което се случи, каквото и да е то, със сигурност ще доведе до ескалация на напрежението. Самият регион се намира в експлозивна ситуация… И всеки инцидент като този има потенциала да се превърне в причина.“ - каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руското външно министерство осъди атака и в по-ранно изявление.

„Силно осъждаме безпрецедентното нападение срещу приятелски Ливан и неговите граждани, което представлява грубо нарушение на неговия суверенитет и сериозно предизвикателство към международното право чрез използване на неконвенционални оръжия. На фона на нарастващото напрежение по ливанско-израелската граница, такива безотговорни действия са с изключително опасни последствия, тъй като те провокират нов кръг от ескалация.“ - заяви говорителката на министерството Мария Захарова. Тя призова „всички участващи страни да проявяват сдържаност“.  

Русия има близки отношения с подкрепящия "Хизбула" Иран. Москва преследва икономически и геополитически интереси в региона. /БГНЕС