Русия променя правилата, за да проведе избори при военно положение

Руските законодатели приеха мерки за разрешаване на провеждането на избори при военно положение, докато Кремъл се подготвя за поредица от регионални гласувания и потенциален пети президентски мандат за Владимир Путин на фона на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Губернаторите на региони, в които е обявено военно положение, ще могат да поискат провеждането на избори, съгласно законодателството, прието от Държавната дума в четвъртък. След това Централната избирателна комисия ще реши дали да одобри гласуване след обсъждане с руското министерство на отбраната и службата за сигурност на ФСБ.

Законодателите заявиха, че целта е да се даде възможност на четирите новоанексирани украински региона, да участват в регионалните избори през есента, които отбелязват началото на сезона на кампанията, водеща до президентските избори, насрочени за следващия март.

Путин наложи военно положение в тези райони през октомври, седмици след като обяви, че Русия ги е анексирала. Той също така подписа заповед за поставяне на централната област на Русия, която включва Москва и регионите около столицата, в състояние на "висока готовност“, както и районите в южната област близо до границата с Украйна.

Поправките премахват съществуваща забрана за избори при военно положение, пояснява Павел Крашенинников, председател на комисията по държавно строителство на Думата, на уебсайта на законодателния орган. Сега те ще отидат в Съвета на федерацията, горната камара на парламента, преди да бъдат изпратени на Путин, за да бъдат подписани като закон.

Русия трябва да проведе губернаторски и местни законодателни избори в поне 20 региона през септември.