Русия разпореди увеличаване на огневата мощ срещу украинските морски дронове

Украинските официални лица се похвалиха с военни успехи в Черно море

Снимка: архив

Снимка: архив

Русия нареди да се увеличи огневата мощ и обучението на военноморските сили, за да се противодейства на заплахата от украински въздушни и морски безпилотни летателни апарати след поредица от удари по руски военни кораби.

"Трябва да има обучение за персонала всеки ден. Обучение за това как да се отблъскват атаки от въздуха и от безпилотни лодки", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу в изявление по време на посещение в Черноморския флот в Южна Русия.

Шойгу "разпореди инсталирането на допълнителна огнева мощ, системи от голямокалибрени картечници за поразяване на вражески безпилотни летателни апарати", се казва в изявлението на Министерството на отбраната, предаде АФП.

Черно море е жизненоважно бойно поле в двугодишния конфликт, а Украйна успя да постигне големи успехи

На фона на поредицата от украински нападения Москва премести много военни кораби от историческата си военноморска база Севастопол в Крим в пристанището Новоросийск, разположено по-далеч на изток.

Украинските официални лица се похвалиха с военни успехи в Черно море в момент, когато сухопътните им сили често са принуждавани да се оттеглят или са в отбрана в Източна Украйна.

По-рано този месец украинското военно разузнаване ГРУ публикува видеозапис на нападение срещу руския военен патрулен кораб "Сергей Котов", дълъг 94 метра.

На кадрите се вижда ясно как военноморски дрон се приближава към борда на кораба, след което избухва голяма експлозия, която изпраща огън, дим и отломки в небето.