Русия с поредна манипулация: Украински провокатори са виновни за пожара в Запорожката АЕЦ

Руското министерство на отбраната заяви, че украински диверсанти са отговорни за случилото се тази нощ на територията на Запорожката атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. По начина, по който обаче се развиват събитията в Украйна от последните дни трудно може да ни убеди в "невинността" на руските военни, които не спират да бомбардират граждански обекти и да убиват невинни хора в селища на Източна Украйна. Още по-абсурдно звучи тази новина в ситуация, в която е наложена пълна цензура на руските медии, с изключение на прокремълските средства за масово осведомяване, от които е сигурно, че никой не може да получи достоверна информация за кошмара, който изживяват украинците през последните часове.

Твърдението беше опровергано от властите в Украйна, които заявиха, че руски сили са атакували централата в ранните часове на днешния ден и че действията им са довели до пожар в пететажния учебно-тренировъчен корпус, намиращ се на територията на централата.

Говорителят на министерството Игор Конашенков, който представи руската гледна точка за случващото се,  окачестви събитията от тази нощ като "чудовищна провокация", предаде БТА, което е една от опорките на кремълската пропаганда, водена Москва от много време срещу Украйна и нейния народ.

Много съмнителни са и аргументите, които привеждат като доказателство, че зад пожара в украинската АЕЦ стои "украинска диверионна група", като знаем коя е страната, фаворит в създаването на провокации и тиражирането на фалшиви нови. 

"Тази нощ на територията, прилежаща към електроцентралата, киевският националистически режим направи опит за чудовищна провокация", заяви той.

Говорителят каза, че патрулиращи членове на руската национална гвардия са били атакувани от група украински диверсанти.

Конашенков заяви, че за да провокират ответна стрелба по учебно-тренировъчния корпус, украинските диверсанти са започнали да стрелят с огнестрелни оръжия по военнослужещите от руската гвардия.

"При ответната стрелба на руския патрул огневите точки на украинските диверсанти в сградата на учебно-тренировъчния комплекс са били сломени. Напускайки сградата, украинската диверсионна група е запалила учебно-тренировъчния комплекс", обобщи Конашенков.

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски и неговите разговори с представители на САЩ и Великобритания във връзка със Запорожката АЕЦ навеждат на мисълта, че се прави опит Русия да бъде обвинена в създаването на огнище на радиоактивна зараза, изтъкна Конашенков.

По думите на руския говорител или киевският режим е виновен в престъпен замисъл за извършване на провокация, или президентът Зеленски напълно е загубил контрол над действията на украинските диверсионни групи.