Русия се опасява, че Армения може окончателно да се оттегли от ОДКС

Без арменски представители на срещата на организацията

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Кремъл "съжалява" за решението на Армения да пропусне срещата на върха на ръководения от Москва алианс за сигурност на фона на влошаването на отношенията между Москва и Ереван.

Нито арменският министър-председател Никол Пашинян, нито неговият министър на отбраната се появиха на срещата на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Минск, което се случва, на фона на опасенията на Русия, че Ереван може да се оттегли от алианса.

В коментар по темата от Кремъл заявиха: "Можем да изразим съжаление в това отношение."

"Надяваме се, че Армения няма да промени вектора на външната си политика и ще остане наш съюзник... Ще продължим да разговаряме с тях." - каза говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков пред репортер на държавната телевизия.

Напрежението между двете страни е високо от септември насам, когато руските "миротворци" не се намесиха в светкавичната офанзива на Азербайджан срещу етническите арменци в Нагорни Карабах.

В телевизионно обръщение след конфликта Пашинян осъди традиционния съюз на Армения с Русия в областта на сигурността като "недостатъчен" и призова Ереван да потърси нови партньори.

Руското външно министерство заяви, че е "безразсъдно" Армения да смята, че може да разчита на Запада за сигурността си, и упрекна Ереван, че "радикално" променя външната си политика. /БГНЕС