Русия унищожила до основи свое село заради диверсанти

Козинка - село, близо до границата с Украйна, стана първият руски населен пункт, който бе напълно унищожен по време на войната. И то - от руските войски. В опит да изтласка оттам бойците от Руския доброволчески корпус /РДК/, легиона "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон" руската армия започна да бомбардира населения пункт с ФАБ (авиобомби, които оставят кратери на мястото на жилищните сгради). След това доунищожи всичко с близка стрелба с танкове.

"Няма нито един цял дом. Има видеа, които показват как Русия нанася въздушни удари по ... Русия. Макар вражеските на руския режим сили да са заели само една улица в малкото селце, Путин отговори с жестока сила, с много планиращи авиобомби ФАБ-500", чуди се военният наблюдател на BILD Юлиян Рипке, цитиран от „Сега“.

Местна жителка разказа подобната смразяваща история. Z-блогърите също отбелязват, че "село Козинка фактически вече не съществува, то е изтрито от земята". И прогнозират, че и други гранични населени пунктове може да ги сполети същата съдба.

Руското министерство на отбраната дълго време отричаше, че бойците на РДК изобщо са преминали границата. Руският президент Владимир Путин също обяви, че "всички опити на РДК да премине границата са се провалили". След това обаче МО рапортува, че "село Козинка е напълно прочистено от диверсанти" и че "в резултат от ударите на авиацията и артилерийски огън противникът загуби до 650 бойци, две бойни бронирани машини и две РСЗО Vampire".

Боевете, които водят РДК, "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон" на руска територия продължават вече 10 дни. Макар противниците на режима на Путин да не успяха да се придвижат кой знае колко, те ангажираха значителни сили от руската армия в боевете. Появиха се видеа от битките в Козинка, Горковски, Грайворон и Сподарюшино, където в плен бяха взети няколко руски военни в района на Белгород, на Тьоткино в Курска област. Има снимки на поразена руска и украинска бронетехника техника и танкове. Това показва, че за разлика от предишния път от територията на Украйна се прехвърлят не само малки отряди, а и по-крупни подразделения с тежка бронетехника, които са получават силна артилерийска подкрепа.