Русия замразява плановете за референдум по присъединяването на Херсон

САЩ и Германия с остри предупреждения към властта в Москва

Плановете за провеждане на референдум за присъединяване на контролираната от Москва украинска област Херсон към Русия са замразени, заяви прокремълски служител в телевизионно изказване.

"Подготвихме се за гласуването, искахме да проведем референдум в близко бъдеще, но поради всички събития, които се случват, мисля, че засега ще направим пауза", заяви Кирил Стремусов по руския телевизионен канал "Россия 1".

Припомняме, че преди дни Вашингтон предупреди, че Русия може да започне съвсем скоро да обявява референдуми, целящи да официализират контрола ѝ върху окупираните части на Украйна.

САЩ са научили, "че руското ръководство е инструктирало длъжностни лица да започнат да се подготвят за провеждането на фиктивни референдуми", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Съединените щати могат да наложат нови мерки срещу Москва, включително допълнителни икономически санкции, ако се проведат референдуми за повторното включване на контролираните от Русия части на Украйна в Руската федерация. Това заяви Ведант Пател, първи заместник-ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните лидери "осъждат опитите на Русия за насилствено интегриране на части от украинската територия. Всякакви фиктивни референдуми или други опити за промяна на статута на части от украинската територия никога няма да бъдат признати.

"Подобни стъпки изключват всякакви преговори", заяви Шолц. /БГНЕС, АФП