Украинската тенисистка Леся Цуренко се оттегли от мача си с Арина Сабаленка заради паник атака след разговор за войната

Руската тенисистка Анастасия Потапова пък получи предупреждение заради екип на московския "Спартак"

Леся Цуренко

Леся Цуренко

Женската тенис асоциация (WTA) предупреди официално Анастасия Потапова заради това, че носеше екип на футболния "Спартак" (Москва) преди мача си с Джесика Пегула на турнира от сериите WTA1000 в Индиън Уелс тази седмица.

Действията на рускинята са приети като публично изразяване на подкрепа за страната й по време на инвазията в Украйна. Потапова беше критикувана и от световната №1 Ига Швьонтек. Руската тенисистка обясни, че подкрепя "Спартак" (Москва) от 13-годишна и не вижда провокация в носенето на екипа на тима.

Състезатели от Русия и Беларус имат право да играят като неутрални и при мъжете, и при жените, но имаха забрана за участие на "Уимбълдън".

"Във връзка с фланелката на руския футболен отбор, WTA предупреди официално състезателката, че това е неприемливо и неподходящо действие. Не очакваме това да се повтори в бъдеще", се казва в съобщението от WTA.

Украинската тенисистка Леся Цуренко пък се оттегли от мача си с Арина Сабаленка от Беларус заради паник атака.

33-годишната тенистка разкри, че причината за нейната паник атака е разговор, който е провела дни по-рано с президента на УТА Стив Саймън за отзвука в тенис средите на руската инвазия в Украйна.

"Бях абсолютно шокирана от това, което чух. Той ми каза, че самият той не подкрепя войната, но ако играчите от Русия и Беларус го правят, то това е само тяхно собствено мнение и мнението на другите хора не трябва да ме тревожи", каза тя.

"В същото време той отбеляза, че ако това се беше случило с него и той беше на мое място, щеше да се почувства ужасно", добави Цуренко.

В отговор на молба за коментар от женската тенис асоциация казаха за Ройтерс: "УТА последователно изразява пълната си подкрепа за Украйна и категорично осъжда действията, предприети от руското правителство".

Цуренко добави, че шефът на УТА е изразил увереността си в допускането на състезателите от Русия и Беларус на Олимпийските игри.

"На въпрос дали разбира какво ми говори по време на активната фаза на военната агресия на Русия в моята страна, той отговори утвърдително и това беше неговото мнение", заяви още тенисистката.

Цуренко добави, че разговорът й с шефа на УТА се е състоял преди победата във втория кръг срещу Векич.

"Наистина се надявам, че ще мога да усвоя цялата тази информация и да бъда по-добре подготвена за следващия турнир", каза тя.

Цуренко разкри, че украинските играчи са поискали конферентен разговор с Борда на директорите на УТА, за да обсъдят ръководството на централата и свързаните с тях опасения. (БТА)