Руската вълна от бегълци издигна валутите на съседните държави сред първите в света

Масовото напускане на Русия от гражданите ѝ заради конфликта на Путин в Украйна постави валутите на бившите съветски републики начело на тазгодишната световна класация, съобщава Блумбърг.

Закавказките Грузия и Армения и централноазиатският Таджикистан се представят най-добре спрямо долара, след като десетки хиляди руснаци се заселиха там от февруари насам и донесоха със себе си милиарди долари спестявания. По-малките държави се превърнаха в привлекателно убежище: не изискват визи, руският език е широко разпространен и няма ограничения за прехвърляне на спестявания в местни банки. В резултат на това от началото на годината арменският драм е поскъпнал с повече от 22% спрямо долара, превръщайки се във водеща световна валута, според Блумбърг. Грузинският лари и таджикският сомони поскъпнаха съответно с повече от 16% и 10%, побеждавайки руската рубла, която вече не е свободно конвертируема валута вследствие на спешните мерки за предотвратяване на евентуален срив.

"Руснаците се преместват в тези страни от дълго време заради геополитическите проблеми, прехвърлят спестяванията си в тези валути и раздуват валутните им курсове", казва Наталия Милчакова от Freedom Holding Corporation.

По данни на Националната банка на Грузия конфликтът в Украйна обяснява петкратното увеличение на паричните преводи от Русия през тази година, които представляват 60% от всички парични преводи и надхвърлят 1,75 млрд. долара. През първите десет месеца паричните преводи към Армения възлизат на 2,8 млрд. долара - почти четири пъти повече, отколкото през същия период на 2021 г. През октомври те достигнаха най-високото си ниво поне от 2004 г. насам, съобщи централната банка на Армения.

"Руската вълна" оказа най-силно влияние върху валутите на по-малките бивши републики. Казахстан с население от 19 милиона души - около шест пъти повече от Армения и Грузия - също усеща притока на средства от Русия, но до края на годината тенге ще загуби 7,5% спрямо долара.

Икономическите ползи не бяха даденост в началото на конфликта и мнозина очакваха съседите на Русия да пострадат от международните санкции, които засегнаха най-големия им партньор. Оказа се обаче, че огромният приток на капитали е увеличил валутните им резерви и е подобрил баланса по текущите операции. Икономиката на Армения отбеляза двуцифрен растеж през второто и третото тримесечие, докато икономиката на Грузия отбеляза почти 10-процентов растеж през трите месеца до септември.

Увеличаване на паричните преводи от Русия към съседните страни

Паричните преводи в Таджикистан са нараснали с поне 50% през първата половина на годината, съобщи Наталия Лаврова от финансовата група BCS, позовавайки се на данни от платежния баланс. Според нея икономиката на страната без излаз на море е нараснала със 7% през тази година, въпреки че по-рано се прогнозираше 4-5% ръст.

Международният валутен фонд повиши прогнозата за годишния икономически растеж на Грузия до 10%, като отбеляза "рязкото увеличаване на имиграцията и на финансовите потоци, предизвикани от конфликта". Междувременно централната банка на Армения повиши прогнозата си за растежа на БВП от 4,9% на 13% заради притока на руснаци, съобщават местните медии, като се позовават на нейния ръководител Мартин Галстян.

"Такъв бърз растеж със сигурност може да се обясни с притока на парични преводи", казва Лаврова от BCS. Според нея паричните преводи са стимулирали потребителското търсене и жилищното строителство както в Армения, така и в Грузия. /БГНЕС