Тайван противодейства на намесата на Китай в изборите

Вотът ще се състои на 13 януари

Тайванският народ ще се противопостави на опитите на Китай да повлияе на изборите на острова на 13 януари, заяви кандидатът за президент Лай Чинг Те, който се включи в предизборната кампания 10 дни преди решаващите избори.

Пекин твърди, че самоуправляващият се остров е част от неговата територия, и отхвърля позицията на Демократичната прогресивна партия на Лай, която обяви че Тайван вече е независим.

Наричан от Пекин "смутител на спокойствието" и "сепаратист", Лай се изправя срещу двама други кандидати, които обещаха по-близки отношения с Китай, ако бъдат избрани.

В разговор пред АФП след сутрешно посрещане на поддръжници на оживено кръстовище в Тайпе той заяви, че "демократичният лагер е много загрижен" за намеса от страна на Китай в изборите.

"Това са първите избори в Азия през тази година и намесата на Китай в изборите в Тайван е много, много сериозна", каза 64-годишният мъж, който е и вицепрезидент на Тайван.

Но Лай има доверие в народа, "защото Тайван е преминал от мрачната епоха на авторитаризма до мястото, където е днес".

"Всички ценят тайванската демокрация. Имам увереност, че народът ще се противопостави на използването на различни сили от страна на Китай, за да се опита да повлияе на тези избори." - каза той.

Изборите в Тайван на 13 януари се следят отблизо от Пекин до Вашингтон, тъй като резултатът от тях може да промени бъдещите отношения с все по-агресивния Китай.

Другите двама кандидати са Хоу Ю И от приятелски настроената към Пекин Куоминтан (КМТ) - най-старата политическа партия в Тайван, и Ко Уен Дзъ от нововъзникващата Тайванска народна партия, която се представи над очакванията.

Хоу, популярен кмет на град Ню Тайпе, по време на президентския дебат миналата седмица атакува Лай заради неговите изказвания в подкрепа на независимостта, обвинявайки го за "голямата опасност отвъд Тайванския проток".

Тайванските власти неведнъж са алармирали за намесата на Пекин в навечерието на изборите - вече започнаха проверки за платени пътувания на тайвански избиратели до Китай.

За първи път от декември насам около Тайван бяха засечени китайски балони, като четири от тях се движеха директно над острова - форма на психологическа война за оказване на влияние за повече пропекински гласове, заяви един военен експерт.

Новите инциденти се прибавят към вече засиления политически и военен натиск, който Пекин оказва върху Тайван през последните години, включително ежедневната поява на изтребители и военни кораби около острова.

Но Лай призова гласоподавателите да не подкрепят "кандидата, когото избира Китай".

"В крайна сметка демокрацията определено ще победи и демокрацията категорично ще възтържествува над авторитаризма", каза Лай.

"Надявам се също така, че международната общност ще продължи да подкрепя Тайван", добави той. /БГНЕС