Руски ракетен удар в Днипро срещу цивилни - ранени са 9 души, сред тях и 2 деца

"Една от ракетите падна в жилищен комплекс"

Снимка: скрийншот -  ФБ, Володимир Зеленски

Снимка: скрийншот - ФБ, Володимир Зеленски

При руски ракетен обстрел срещу град Днипро са ранени 9 души, от които 2 деца, предаде БНТ. Нанесени са сериозни материални щети. 

„Ще направим всичко възможно, за да понесе Русия пълното наказание за агресията и терора срещу нашия народ“, заяви в социалните мрежи президентът Володимир Зеленски, като публикува и видео от мястото на удара.

През изминалата вечер, малко преди 21 ч.,  вечерната тишина в Днипро е нарушена от две силни експлозии. Две руски ракети Искандер-М поразяват жилищен комплекс и административна сграда.

"Имаше две експлозии в Днипро. Една от ракетите е попаднала в жилищен комплекс и частично го е разрушила. Добрата новина е, че поразената сграда не е била напълно населена, не е имало много хора вътре. Другата ракета частично е разрушила администрацията на Службата за сигурност. За щастие няма загинали." – заяви Сергий Лисак, ръководител на военната администрация на Днепропетровска област.

Щетите се оказват по-сериозни от очакваното. Най-силно засегната е нова жилищна сграда, като всичко от 9-ия до 13-ия етаж е унищожено.

"Прозорците бяха избити - направо пред очите ми. Седях наблизо. Бях в апартамента. Добре, че прозорците не се разбиха на парчета." – споделя Слава, обитател на разрушената сграда.

Засегнати си няколко прилежащи сгради и поне седем автомобила.

За трети път руски ракети удрят административни сгради на украинските служби за сигурност, казва още кметът на Днипро. В случая зданието е било празно.

По информация на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, украинските защитници държат позициите си на изток и продължават успешното си настъпление на юг. Според руски медии украинските сили са се опитали да форсират река Днипро (Днепър) в Херсонска област, но не са успели.