Окупаторите принуждавали украински деца да ядат домашните си любимци

Зверствата в Бровари и Чернигов може да са по-ужасяващи от тези в Буча

Оттеглянето на руските войски от предградията на Киев разкрива ужасяващи подробности от живота на местните жители.

Руски войници са крали храната на украински деца, като това ги е принуждавало да изяждат домашните си любимци, за да не умрат от глад.

Това твърди Тимофий Милованов, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от в. Мирър.

По думите му предполагаемите зверства в Бровари и Чернигов може да са по-ужасяващи от тези в Буча. Милованов събира доказателства за военни престъпления, извършени от руската армия. „В Гладомора, село в Черниговска област, руснаците откраднали цялата храна на местните жители. Хората оцелявали само с това, което успели да скрият. Колили кучета и котки, за да оцеляват", каза съветникът. И посочи пример, според който има данни за малко момче, изгорено живо от руски войници, които са го заляли с коктейл Молотов и са го запалили.

Президентският съветник съобщи и за случаи на масови изнасилвания, последвани от екзекуция в село, което е било под руски контрол. При други случаи семейства са били екзекутирани в нивите, където са работили.

Милованов призова хората, които са видели бруталността на войските на Владимир Путин, да докладват за военни престъпления.

Според експерти е вероятно руснаците, обвинени във военни престъпления, да бъдат съдени в украински съдилища. Отново според експерти, обаче, е малко вероятно Путин да се сблъска с правни последици за зверствата или за цялата война в Украйна.

В доклад на Human Rights Watch се казва, че руските сили са извършили „неописуема, преднамерена жестокост и насилие“, над украинското население./БГНЕС