Руските военни заплашват служителите на Запорожката АЕЦ преди инспекцията на МААЕ

Работещите в централата не могат да говорят с близките си

Няколко служители на Запорожката АЕЦ съобщават пред The Telegraph, че руските военни заплашват персонала на централата преди визитата на инспектори от МААЕ и ООН. Единият от служителите, които са пожелали да запазят анонимност, разказва, че някои от работниците са били задържани в домовете им или на път за работа, а броят на цивилните лица е сведен до минимум.  

По думите му, украинските власти не разгласяват тази информация, за да не създават паника. Той добавя, че хората, които са били викани на разговори от руснаците, нищо не споделят.

"Няма да е учудващо, ако по време на инспекцията започнат да говорят това, което са им наредили", продължава служителят.

"Те (руснаците – б.р.) планират по време на визитата да сведат до минимум присъствието на нашия персонал, а във всяко диспечерско помещение да сложат по няколко свои представители, които гръмко да крещят как са чакали "освобождението от киевския режим", предупреждава събеседникът на изданието.

Работещите в централата вече не могат да провеждат рутинните си учения и да контролират действащото оборудване на централата, тъй като руските военни забраняват движението по площадката през нощта.

"Те поставят свое оборудване в машинните зали и забраняват да се влиза там, това постоянно води до конфликти между работниците и руските войски." – казва още източникът на The Telegraph.

"Усещането е все едно сме в затвор със строг режим: постоянен психологически натиск, нямаме възможност да се свържем със семействата си, прекъснаха връзката, забраниха мобилните телефони", разказва друг работник.

Превод Faktor.bg