Гуменюк: Окупаторите имитират отстъпление от Херсон, готвят улични боеве

Руският флаг е изчезнал от сградата на Херсонската администрация

Руските окупатори се готвят за боеве в окупирания Херсон и може да подготвят провокации в града. Това заяви пресаташето на Оперативното командване  "Юг" на украинските сили за отбрана Наталия Гуменюк.

По думите й, окупаторите се готвят за улични боеве. Те се преобличат в цивилни дрехи и имитират сблъсъци между жителите на града. Същевременно те по всякакви начини се опитват да създадат привидност, че напускат Херсон.

По-рано беше съобщено, че руският флаг е изчезнал от сградата на Херсонската областна администрация. Това породи шеговити коментари,  че руснаците подготвят още един „жест на добра воля“ под формата на бягство от града.

Гуменюк обаче предположи, че изчезването на руския трикольор може да е част от план на окупаторите.   

"Това е провокация, за да се създаде впечатление, че населените места са напуснати и че влизането в тях е безопасно. Но с оглед на това, че се готвят за улични боеве и съдейки по това как разполагат своите подразделения, разбираме, че това е планирана тактика. Да не бързаме да се радваме, трябва да сме наясно, че хибридната война предполага и такива подвеждащи информации." – поясни тя.

Вчера беше съобщено, че местната окупационна администрация се е евакуирала в град Скадовск, който се намира на около 100 километра в югоизточна посока.   

Превод Faktor.bg