Украйна отблъсна мощно руско нападение над Киев, сирени за въздушна тревога в няколко области

Атака с дронове е продължила повече от 5 часа, съобщава meduza.uo

Украйна отблъсква руско нападение с дронове над столицата Киев, предаде Ройтерс, като се позова на киевската областна военна администрация.

Атаката е започнала рано в неделя сутрин.

Според командването на ВВС на украинските въоръжени сили общо руските военни са изстреляли 45 ударни дрона от типа Шахед-136/131 от окупирания Крим - от Балаклава и нос Чауда meduzd.uo.

Украинските сили за ПВО свалиха 40 дрона. Дроновете са унищожени в Киевска, Винишка, Житомирска, Кировоградска, Николаевска, Черкаска, Одеска, Днепропетровска и Херсонска области.

Украинската противовъздушна отбрана е в действие в няколко области, като сирени за въздушна тревога са се включили освен в столицата още в Николаевска, Виницка, Днепропетровска и Житомирска област.

Атаката с дрон е продължила повече от пет часа и половина, съобщава командването на Силите за отбрана на Южна Украйна. Целта на руския удар според украинските военни е била крайбрежната инфраструктура и селскостопански съоръжения.

Попадение е регистрирано в един от обектите в Николаев. В резултат на това е възникнал пожар, а взривната вълна е нанесла щети на намиращите се в близост жилищни сгради, автомобили и газопровод. Съобщава се за един ранен.

В Днепровски район на Днепропетровска област е избухнал пожар поради падащи отломки на един от свалените дронове, съобщи началникът на военното управление на региона Сергей Лисак. В резултат на това е пострадал 39-годишен местен жител.

Ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко каза , че силите за противовъздушна отбрана са отбили въздушна атака срещу столицата на Украйна, унищожавайки всички безпилотни самолети в покрайнините на града. Няма пострадали и щети.