Руското МО твърди: Убит е наш журналист, други 3-ма са ранени от украински удар с касетъчни боеприпаси

Ройтерс не е успял да провери своевременно информацията на Министерството на отбраната на Русия.

Военен кореспондент на руската медия РИА Новости е бил убит, а трима журналисти са били ранени, при обстрел близо до фронтовата линия в Запорожска област в Украйна, съобщават световните агенции и БТА като се позовават на руското министерство на отбраната. 

Ростислав Журавлев е починал от раните си по време на евакуацията му от мястото на обстрела. Състоянието на останалите журналисти е стабилно и вече им се оказва необходимата медицинска помощ, казват от руското МО.

От ведомството твърдят, че журналистите са попаднали под артилерийски удар, нанесен от ВСУ, които са използвали касетъчни боеприпаси.

„На 22 юли 2023 г., около 12:00 ч. на обяд, части на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха артилерийски удар по група журналисти от медиите „Известия“ и РИА „Новости“, които подготвяха материали за артилерийския обстрел с касетъчни боеприпаси от ВСУ на населени места в Запорожска област. В резултат на удара на ВСУ с касетъчни боеприпаси четирима журналисти бяха ранени в различна степен“, се казва в изявлението, като по-късно се уточнява, че един от тях е починал.

Ройтерс не е успял да провери своевременно информацията на Министерството на отбраната на Русия.

Според прокремълската РИА Новости обстрелът е бил близо до село Патихатки, в Запорожска област.

Назначеният от руските власти областен управител Евгений Балитски също потвърди новината за смъртта на журналиста и изказа искрени съболезнования на семейството и приятелите му.