Руското посолство смята българите за втора категория хора – богомолки и хлебарки, които могат да мачкат и газят

Мисията – развъдник на шпиони, хулигани, пътни терористи, лъжци и подстрекатели

Руското посолство в София освен развъдник на шпиони, прикриващи се с имунитета на дипломати, работещи срещу националната сигурност на България, се превръща и в територия за неприкосновеност на хулигани, пътни терористи, лъжци и подстрекатели на българи срещу българи. 

На 23 септември Faktor.bg публикува  текста „79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази“. Става дума за автентичен разказ на човек, станал жертва на нагло поведение на пътя от представител на Руското посолство. След сблъсък с джипа с червени номера, който се движел в пълно нарушение на правилника, скутерът му е потрошен, а Петър Дечков едвам се е отървал в последния миг да не бъдат прегазени краката му. Повече от 80 дни мъжът не може да си получи застраховката и да ремонтира мотора, защото в протокола, съставен от полицаи, липсва подписът на виновната страна. Дечков е пуснал искане в КАТ  да бъде установен  шофьорът на тъмносин „Нисан-Терано“ с дипломатически червен номер С6811“, но резултат няма. 

Вместо извинение към потърпевшия софиянец и проява на разбиране за деликатната ситуация в Руското посолство явно са

обхванати от  истерия и мания за непогрешимост

На 24 септември на фейсбук страницата им се появи текст, придружен със снимка от публикацията на Faktor.bg и червен печат FAKE NEWS(виж в края на текста, б.р.). Материалът на Faktor.bg е обявен за измислица, изсмукана от пръст лъжа. Медията е обвинена в злоба, русофобство,  блато на простотия, която не се интересува от факти. И още – публикацията била откровена клевета срещу служители на посолството ,идваща от некадърни жълти сайтове. От посолството призовават българите да не четат такива медии, които ги лъжат и манипулират.

Всъщност вместо да признаят за гафа на своя служител и да разследват сигнала, лъжците обвиняват в лъжа медия, която добросъвестно си е свършила работата. В целия пасквил на посолството, който е далеч от дипломатичния и възпитан тон, няма и една дума или факт, с който да оборват публикацията на Faktor.bg и разказа на пострадалия Дечков, а само обиди, квалификации и клевети. 

Не опровергават, че съществува реално лицето Петър Дечков, че имат автомобил със същата регистрация, че въпросния ден колата е била в София, че има протокол на полицаите за инцидента, че има заведено искане в КАТ,  под  номер 72374, с молба да открият водача нарушител, че има жалба от пострадалия до Външно министерство, както и обратен отговор до него. Не опровергават, а само разнасят словесна смрад, защото може би се страхуват, че има свидетели, че макар и необявено на този етап името на хулигана дипломат е известно и ще бъде осветено, а недай си Боже да има и снимка? Но  явно това е руският патент за отстояване на истина – не с факти и доказателства, а със заплахи и обиди – това го могат прекрасно.

Така руската мисия в София си направи  страшна „самореклама“, която и истинските им врагове  трудно биха постигнали. Такава

безпомощност и неадекватност

може да се оправдае само със своеволие на някой препил дипломат, решил да се натегне на др. Митрофанова, но забравил, че така разголва истинското лице на руската дипломация – арогантност, надменност и чувство на недосегаемост, криейки се зад международни спогодби и дипломатически имунитет. Бъркат само, че сме 2021 година, а не бленуваната в имперските им сънища Задунайска губерния от края на 19 век.

Скандалното поведение на Руското посолство в София е потвърждение на усещането, че Русия, независимо дали е царска, съветска или путинова, продължава да смята българите за втора категория хора – богомолки и хлебарки, които може да мачка и гази както си поиска. Дипломатът им дори не е спрял да види, какво се е случило с гражданина.

Най-подлото в целия скандал е, че лъжите и обидите на Руското посолство, поднесени в изтънчен каруцарски стил, са използвани като

хибридно оръжие за настройване на българи срещу българи

Под публикацията в сайта им е е даден знак за унищожителен огън срещу една българска медия, която добронамерено се е опитала да каже истината. Но истината не е важна в случая. Faktor.bg е обявен от услужливи родни „русофили“ за фашистки, жълт, русофобски, пълен с лъжи, издание на Сорос, Свободна Европа, Държавния департамент на САЩ и т.н. Бранителите на Руското посолство настояват за съд, саморазправа, възмездие, а това знаем от историята, че го могат много добре. Тези „защитници“ не са истински русофили, а просто русороби и русопаразити.

И все пак в цялата помия изсипана от слуги на Кремъл има и достойни българи, които са оставили смислени коментари и защитават публикацията на Faktor.bg, защото липсват други доказателства и факти. Искрена благодарност на достойните Захари Захариев и Иван Николов.

На извинение не се надяваме, но ще дадем на Руското посолство да докаже в съда, че срещу  тях са тиражирани лъжи и клевети, само дано не се крият подло зад имунитета си като дипломатическа мисия у нас.