Руслан Трад: Има българи, които се сражават за сепаратистите в Украйна

Книгата „Руските невидими армии“ с автори Руслан Трад и Кирил Аврамов е продукт на близо две години изследвания, разговори с информатори и проследяване на развитието на онези структури, предизвикали страх, възхищение и любопитство сред широката общественост.

Руската военна мощ е  безспорна, коментира за БНР проф. Кирил Аврамов. Частни военни компании се регистрират извън пределите на Руската федерация. Използват се за логистични, охранителни дейности и специални операции.

"Това, което ги прави добър инструмент за използване, е, че вие винаги бихте могли "да приватизирате техните успехи" тогава, когато те действат в помощ на руските въоръжени сили - да кажем в Сирия - и да се отречете тогава, когато се получи "късо съединение" и се предизвика или проблем, или скандал, такъв е случаят със Славянския корпус в Сирия, които моментално вие бихте могли да отречете, че това е частна самоинициатива, която не е координирана с руската държава. С други думи - те са идеални за действия в така наречената Сива зона, Сивата зона между войната и мира, която е белег на съвременните международни отношения", коментира в предаването "Хоризонт до обед" проф. Кирил Аврамов, изследовател в CREEES в Университета на Тексас в Остин.

Руското разузнаване смята Афганистан за своя сфера на влияние още от войната през 80-те години. Руският наемнически модел е изключително различен и интересен, коментира Руслан Трад, журналист, съавтор на книгата „Руските невидими армии“. Темата за Русия у нас се разглежда много крайно според Трад.
"Русия е голям фактор в България и ще остане такава в близко бъдеще. Въпросът е ние как разбираме Русия разбираме ли нейната външна политика, разбираме ли нейните операции", каза Руслан Трад.

Има и българи, които са включени в наемнически формирования, допълни журналистът. Има така наречени частни военни компании, лагери, в които участват и български граждани.

"Много голяма част от тях отиват да се бият в Украйна. И ние имаме данни за българи, които се сражават за сепаратистите в Украйна. От там нататък властите трябва да се заемат с този въпрос", изтъкна Руслан Трад.