Става опасно в района на Запорожката АЕЦ - окупаторът евакуира града сателит

Изнесени са оборудване от медицинския блок, компютърна техника, документация, паспортна служба, която разположиха в помещенията на ЦНАП

Руснаците изнасят от Енергодар, град-сателит на Запорожката АЕЦ, документация, компютърна техника и друго имущество, в града не работят магазини и аптеки, бензиностанциите и банкоматите са празни, пише "Украинская правда“, като се позовава на избрания от Киев кмет Дмитрий Орлов, предава "Фокус".

"Изнесоха оборудване от медицинския блок, компютърна техника, документация, паспортна служба, която разположиха в помещенията на ЦНАП. Стационарният интернет, който беше преди, не работи, хранителните магазини и аптеките не работят. Ажиотаж за определени категории продукти и стоки от първа необходимост. Бензиностанциите и банкоматите също са празни“, заяви той.

Орлов добави, че руснаците унищожават и изнасят документите си от няколко дни в очакване на контранастъплението на ВСУ.

На 7 май генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси заяви, че ситуацията в района на Запорожката атомна електроцентрала става все по-опасна, експертите на МААЕ редовно чуват обстрели.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руската страна евакуира окупационните власти, сътрудници от местното население и техните семейства от окупираната част на Запорожка област. Завзетото имущество се извозва в посока Крим.

Руснаците "евакуират" своите поддръжници и сътрудници, както и деца с учители и възпитатели, от Токмак, Запорожка област, в посока Бердянск. Освен това, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руснаците изнасят документация и плячка от Скадовск в Херсонска област.