Мародерство: Руснаците отмъкнали останките на славен руски генерал от Херсон

Артефакти на генерал-фелдмаршал Григорий Потьомкин се съхранявали в катедрален храм в града

генерал-фелдмаршал Григорий Потьомкин

генерал-фелдмаршал Григорий Потьомкин

В процеса на евакуация на цивилните граждани от окупираната Херсонска област, руската армия е взела със себе си и останките на генерал-фелдмаршал Григорий Потьомкин (на снимката), живял през XVIII век и основател на руския Черноморски флот.
 
Руските войници влезли в катедралата в Херсон, където били положени останките на Потьомкин, отворили ковчега му и задигнали черепа му и още няколко от костите му.

Проруският губернатор на Херсонска област, Владимир Салдо, потвърди за извършения акт, но увери, че това е било направено, за да се "предпазят" останките му предвид предстоящата битка в Херсон при нахлуването на украинската армия.

Ще пренесем останките на този свещен воин на източния бряг на Днепър, за да ги предпазим. Всички реликви ще бъдат върнати на мястото си, защото нашата кауза е справедливостта, обясни Салдо, цитиран от 20minutos., пише "Епицентър"

Генерал-фелдмаршал Григорий Потьомкин е сред най-почитаните от президента Путин фигури от руската история, тъй като Потьомкин е този, който присъединява Кримския полуостров към границите на Руската империя през 1783-та година – акт, който бе повторен незаконно и от руския президент през 2014 г.