Руснаците се готвят за битка за „свещената крава“ Крим

Нови сателитни снимки на Крим от Maxar Technologies показват сложна мрежа от окопи в окупираната територия на полуострова. Русия е построила десетки отбранителни съоръжения, простиращи се на няколко километра, съобщава "Вашингтон пост", като допълва, че тези структури демонстрират страха на Русия да не загуби Крим.

Окопите са изградени чрез комбинация от машини и ръчен труд, като някои от тях се появяват в рамките на дни. Те са започнали да се появяват в целия Крим, но изглежда са концентрирани по крайбрежните райони, което може да представлява предизвикателство за украинския опит за създаване на плацдарм.

Укрепленията са издигнати преди очакваната пролетна офанзива на украинските сили. По-рано президентът Володимир Зеленски обеща, че Крим ще бъде върнат на Украйна, а руският диктатор Владимир Путин се зарече никога да не се откаже от него.

Въпреки че Русия е изградила отбранителни съоръжения и на други места, според експерти, интервюирани от „Вашингтон пост“, мащабът в Крим се откроява.

"За Путин Крим е просто свещена крава", казва Ян Матвеев, руски военен анализатор. "Ако нещо се случи, към тази отбранителна линия веднага ще бъдат изпратени войски."

Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., като международните лидери поискаха връщането му на Украйна. /БГНЕС