Русофили „поробват“ по путински Свищов с осем метров паметник на император Александър II

Граждани искат публична дискусия и прозрачност за мегаломанската идея на кмета и съмнителна фондация

Граждани искат публична дискусия и прозрачност за мегаломанската идея на кмета и съмнителна фондация

Поредният скандал, с привкус на руска хибридна атака на територията на България е на път да противопостави жителите на Свищов, но и да се превърне в потвърждение на усещането за насаждане на руско имперско влияни в независима европейска и натовска държава.

Полутайно и без публично обсъждане  на 22 февруари тази година Общинският съвет в Свищов взима решение за издигане на паметник в чест на император Александър II. У нас съвсем повратно той е известен и като Цар Освободител, но не защото е освободил българите от турско, а защото е премахнал зловещото крепостно право в родината си. Монументът на руския император трябва бъде издигнат в местността „Паметниците“ в близост до града, а откриването вече е насрочено за  27 юни, по повод честване на 140 години от освобождаването на Свищов от Османско владичество. Въпреки това обаче, хората в общината подозират поредната русофилска конспирация, която се провежда при пълно обществено затъмнение и без ясни правила. За много от подробностите обективна информация нямат дори общинските съветници. Именно така се стига до създаване на гражданска инициатива, която организира в неделя – 2 април, дискусионен форум: „За и против издигането на нов паметник на руския император Александър II в град Свищов“.

На обсъждането са поканени изявени историци и общественици. Гражданите питат своя кмет:

- Кой е скулпторът, създал паметника?
- Кой финансира изработването, транспортирането и монтирането на скулптурата?
- Кой всъщност дарява този паметник и какви са целите на такова дарение (ако е дарение)?
-  С каква цел е бил създаден паметника през 2011 г. и за къде е бил предназначен?
- Защо се предлага на Община Свищов паметник, създаден преди 6 години?
- В кой град се намира сега паметникът и пред каква сграда е ситуиран?
- Имало ли е опити за монтиране на този паметник в други градове, кои са те и защо опитите са били неуспешни?
- Спазена ли е процедура за предлагане на различни идейни проекти, които да се оценяват и конкурират на база естетическа, художествена, историческа и друга стойност?
- Кои са лицата (физически и юридически), участвали в договарянето за поставяне на въпросния паметник в Свищов?

До този момент кметът на града Генчо Генчев отказва да даде ясни отговори на хората, които са го избрали. Но за сметка на това категорично внушава, че независимо от евентуални несъгласия и протести, само след няколко месеца монументът на руския император ще се извисява край града. Генчев вероятно знае, защо е толкова

мотивиран да изпълни  една русофилска поръчка,

която няма нищо общо с истинския патриотизъм и  родолюбие.  От странични източници, неофициално става ясно, че скулптурата на Александър II е висок 8,5 метра. Направена е през 2011 г. от скандалния  грузински скулптор Зураб Церетели. Той е автор на мегаломанския почти 100 метров паметник на Петър I, но и на руския президент Владимир Путин. Церетели е просто любимец на днешния господар на Кремъл.

Оказва се, че инициативата за поставяне на паметника в Свищов е на „Балкански институт за възстановяване и развитие“, ситуиран в София. Зад този институт с претенциозно име не е ясно, кой стои и какви точно цели преследва. Методи Митев е едно от лицата, представящи института, твърдят от гражданската инициатива. Митев се появява през декември месец миналата година, показвайки в Свищов чудотворна икона на Богородица, която рони кървави сълзи, а кръвта от тях не отговаряла на нито една от познатите групи. Това доказвало божествения й произход.  Дали става въпрос за шарлатанство или чудодейство - е отделна тема. Но представителите на съмнителния балкански институт успяват само два месеца по-късно да убедят кмета, че в града има нужда от нов паметник на Александър II. Освен това те обещават, че той е дарение, а кметството няма да се ангажира с никакви разходи. Над 8 метровата статуя ще пристигне от Русия до Свищов на части по река Дунав. 

car_osvoboditel.jpg

Паметникът на императора в цял ръст

От фейсбук страницата на въпросния институт (виж ТУК, б.р.) става ясно, че организацията е под силно русофилско въздействие, а още през ноември миналата година са обявили: „УС на фондация Балкански институт за възстановяване и развитие взе решение през 2017г. да работи за реализирането на следните проекти:

1. Във връзка с 140 г. от Руско - турската освободителна война поставяне на паметник на цар Александър II Николаевич -Освободител изработен от Зураб Церетели“. Следващите цели са създаване на шах-матни клубове по методиката на Крпов, издигане на нов православен храм и т.н. Но

най-важната – Путин да бъде гост

при откриването на паметника на Александър II.

Несъгласните със съмнителната русофилска идея в Свищов вече не са малко и открито надигат глава. Те излагат сериозни аргументи „против“:

- Главната улица на Свищов носи името на Александър II (ул. „Цар Освободител”);
- В местността „Паметниците” край Свищов вече има изграден паметник на Александър II, издигнат през 1881 г.;
- В историческия музей в гр. Свищов има бюст на Александър II.

„Представените примери са достатъчен израз на признателност към Александър II и неговото увековечаване в гр. Свищов. Освен това, в местността „Паметниците“, където общината предлага да се монтира новата гигантска статуя, е изграден цялостен комплекс, в който и сега симетрията е достатъчно нарушена: Братска могила със седем мраморни паметника; паметник-костница; паметник в чест на император Александър ІІ (от 1881 г.); зала с музейна сбирка „Преминаване на руските войски”; паметник на ген. Михаил Драгомиров; огромен бетонен монумент по повод 100-годишнината от събитията 1877-1878 г. (висок 24 м. и широк 7,5 м.); над 15 паметни плочи, върху които са изписани имената на загинали руски войни.

Новата скулптура на императора по своите размери и художествено оформление е в рязък контраст с всичко останало. Претрупването на паметни знаци, правено и досега, води единствено до естетическа безвкусица.

Считаме, че решение за издигане на паметник следва да се взема след широка обществена дискусия и постигане на консенсус сред гражданите. Един паметник следва

да обединява, а не да разделя обществото

В случая е налице дълбоко разделение сред гражданите на Свищов. Нов паметник на руския цар не е нужен“, казва пред Faktor.bg Радослав Йорданов, преподавател в Стопанската академия и един от организаторите на гражданската дискусия в неделя.

ikona_bogorodica.jpg

Кметът Генчев пред чудодейната икона

Проучване на Faktor.bg установи, че първоначално скандалният паметник е предложен на Плевен, но управата на града е отказала поставянето му.
Инициативата на свищовския кмет и русофилската фондация са нагледно доказателство за тежките комплекси  и вечно преклонение, втълпявани на народа към спорната освободителка Русия. Позорно е 140 години да маркираме държавата си с руски и съветски паметници, след като все още не сме почели създателя на България, славните царе и поборници за свободи и независимост.

Несъмнено използването на православието и панславянството са едни от главните опорни точки на руската хибридна война, която се провежда у нас чрез различни средства и православни фондации. Те са съставна част и от доктрините на кремълските идеолози - Дугин и Решетников, които чертаят геополитиката на Руския свят, като единствената възможност за възстановяване на загиващата Европа и проповядват, че свише на България е предопределено да следва и подкрепя Матушка. Паметникът, който възнамеряват да побият в Свищов, има единствено за цел да бетонира и пренабие в главите ни руската имперска слава, но с

нов путински заряд

Вероятно такава е и главната роля на съмнителния „Балкански институт за възстановяване и развитие“. Несъмнено е, че неговите създатели искат да възстановяват руските зависимости в България и превръщането й в истинска Задунайска губерния, каквато е била и стратегията на Цар Освободител.