С надпис „Смърт на окупатора“ осъмна фалшивият паметник костница до дома на червен лидер

Досега не са се появили защитници на комунистическите символи, за да поправят стореното

Васко Василев

Противници на войната в Украйна и ретроградните съветски монументи написаха с червен спрей „Смърт на окупатора“ върху паметника костница в столичния квартал „Лозенец“ на бул. „Черни връх“. 

Върху монумента са нарисувани сърп и чук, както и символа на руските окупатори „Z”. Със червен спрей са задраскани и десетките имена на "незнайни воини", които са изписани върху бутафорната костница в „Лозенец“. 

Живеещите в района са изненадани, че фалшивият паметник, който се намира буквално на метри от дома на Иван Таков, който освен че е внук на Пеко Таков, е и председател на БСП в Столичния общински съвет, досега стои непочистен. В района си спомнят, че при подобни форми на протест веднага активисти на „столетницата“ организират бригади, които изчистват надписите по паметниците "в чест на руските окупатори". 

Faktor.bg припомня, че Иван Таков организира възстановяването на счупената плоча на Паметника на съветската армия в столицата, който обаче вчера отново осъмна с протестен надпис „Демонтаж“. 

Носталгиците по социализма в квартала са обидени и на Митрофанова, която, освен че не пази паметника на съветския войн, както се закле да пази „Альоша“ в Пловдив, ги изоставя по време на събитията им и не поднася никога цветя на този монумент.

Протестът срещу социалистическите монументи, посветени на руските окупатори, се случват дни, след като беше поругана сградата на Европейския съюз в столицата.