Ген. Съби Събев: Предстои още по-брутална фаза на руската военна агресия

Нито военните, нито политическите руски цели са постигнати

Ген. Съби Събев

Месец и половина военна агресия срещу Украйна – какво следва в близките дни и седмици? Ген. Съби Събев с анализ по темата в публикация на страницата си във Фейсбук:

След 45 дни агресивна война на руския президент Путин срещу Украйна, нито военните, нито политическите руски цели не са постигнати. По цялата около 3 000 км фронтова линия от украинско-беларуската граница до Крим, Украинските въоръжени сили, Национална гвардия и териториална отбрана

оказаха неочаквано силна съпротива

и нанесоха неприемливи загуби в жива сила и въоръжение на руската армия. Русия се видя принудена да се откаже от основното северно и спомагателното североизточно направления на своето настъпление, както и от превземането на Киев, Чернигов, Суми и Харков, като изведе сериозно пострадалите си войски от тези направления в Беларус и Русия за попълване и възстановяване на боеготовността им.

Вече са налице и

руски признания за понесени значителни военни загуби

в Украйна. А Русия досега ангажира във войната сили от десет общовойскови и една танкова армия от четирите си военни окръга, морската пехота от четирите си флота и основната част от въздушно-десантните си войски, както и част от въздушно-космическите си сили и Росгвардия – общо около 200 000 души. Понесените загуби възлизат на около 20%.

За 45 дни настъпления, руската армия постигна по-видим успех само на север и изток от Крим, като овладя градовете Херсон, Бердянск и все още не напълно Мариупол и затвърди сухопътен коридор от Донбаския регион до Крим.

Същевременно от първата седмица на месец март

руските войски преминаха към по-брутални действия

срещу украинското население, градове и села, в опит да сломят волята за съпротива на гражданското население и украинските защитници, въвличайки се в редица престъпления срещу невъоръженото украинско население.

Предстоят разследвания от международните институции и подвеждане на руски военни към наказателна отговорност пред Международния съд в Хага. Русия бе изключена от Комитета на ООН по правата на човека.

Същевременно Русия нагло продължи да отрича всякакви обвинения срещу нейните военни сили за престъпления срещу цивилното украинско население, въпреки очевадните факти.

В процес е мащабно прегрупиране на руските войски

и тяхното съсредоточаване в Донбас. Близката цел е „освобождаване“ на целите Луганска и Донецка области в украинските им административни граници, в които бе призната независимостта на двете „народни републики“ от Русия и обкръжаване на най-силната украинска войскова групировка в Източна Украйна. Вероятна по-далечна цел би могла да бъде и излизане на руските войски на левия бряг на р. Днепър, с обсада на няколко града по нейното течение.

Украинските отбранителни сили са наясно

с горепосочения руски замисъл и се подготвят за него. Значителната военна помощ от европейските държави, която от последната седмица се засилва ще има решаваща роля за успешното отразяване на руската офанзива в Донбаския регион и нанасяне на още по-големи загуби на руската армия. Укрепва се и отбраната на Одеса с английски брегови противокорабни ракетни средства с голям обсег. Чешката република, Словакия и Естония доставят на Украйна и тежки въоръжения, от които имат особена потребност украинските защитници. България и Унгария продължават да отказват военна помощ с фалшивия аргумент да не стават участници в конфликта, като с подобна „неутрална“ позиция де факто се позиционират на страната на Русия.

Предстои още по-брутална фаза на руската военна агресия

срещу Украйна, с още по-безогледни бомбардировки и обстрели, както на военни цели и на граждански обекти и разрушаване на украинската гражданска инфраструктура. На Путин е необходима някаква победа в Украйна, за да не посрещне 9 май унизен. Възможно е това да бъде неговата последна офанзива в тази война и ще ангажира достатъчно сили за постигане на някаква победа. Вероятно ще назначи за командващ силите в предстоящата офанзива руски генерал, за който няма да бъдат от значение понесените загуби, а само желаната от Путин „победа“.