Консервативен форум на Орбан и Фарадж в Брюксел е възобновен със съдебно решение

Среща в Брюксел на представители на твърдолинейната европейска десница бе подновена днес за втория си ден с основни оратори унгарския лидер Виктор Орбан и архитекта на Брекзит Найджъл Фарадж, след като съд премахна забраната, наложена вчера, предаде АФП.

Кмет на район в Брюксел, домакинстващ т.нар. Конференция за национален консерватизъм (НатКон), се опита да я прекрати заради "заплаха за публичната сигурност", след като протестиращи антифашисти предупредиха, че ще провалят събитието.

Но Висшият административен съд на Белгия отмени забраната, издадена от кмета, заявявайки, че нарушава конституционното право на мирно събиране.

Въпреки заповедта конференцията, на която имаше и крайнодесни фигури и политици от цяла Европа, продължи вчера, като полицията не допускаше да влизат повече хора.

Бившият кандидат за президент на Франция Ерик Земур, който бе сред недопуснатите вчера, днес се готви да излезе на сцената.

"Благодарение на бог и на натиска, който упражнихме, на скандала в цяла Европа, Европа показа, че все още е континент на либералната демокрация и върховенството на закона", каза той пред репортери.