Бивш иракски министър на отбраната е арестуван в Швеция

Заподозрян е в измама с помощи

Бившият иракски министър на отбраната Наджах ал Шамари е бил арестуван за кратко, след като пристигнал в Швеция, където е заподозрян в измама с помощи, съобщи прокурорът Йенс Нилсон, който разследва случая.

Нилсон заяви пред АФП, че Шамари е бил задържан, когато е кацнал на летище "Арланда" в Стокхолм, тъй като е била издадена заповед за арест.

Прокурорът допълни, че според него не е имало нужда от задържане на Шамари и че се е договорил с адвоката му заподозреният да се яви на разпит на следващия ден.

"Той е заподозрян в утежнена измама с обезщетения и измама с обезщетения", заяви Нилсон.

През 2019 г. шведските медии съобщиха, че бившият министър е разследван за това, че е претендирал за жилищни и детски помощи от Швеция, въпреки че е живял и работил в Ирак.

По това време вестник "Експресен" съобщава, че Шамари е пристигнал в Швеция през 2009 г. и е получил разрешение за постоянно пребиваване през 2011 г., преди да получи шведско гражданство през 2015 г.

В края на ноември 2019 г. шведските прокурори също така заявиха, че министър от иракското правителство - който медиите идентифицираха като Шамари - е разследван за престъпления срещу човечеството, но по-късно това разследване беше прекратено. /БГНЕС