Съдът върна на прокуратурата делото срещу Местан

Лютви Местан

Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали върна в прокуратурата делото за катастрофата с Лютви Местан. Лидерът на ДОСТ е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе.

Инцидентът стана на 14 април 2019 г. на международния път Кърджали - ГКПП "Маказа". При опит на Местан да се включи в главния път последва удар с БМВ, управлявано от бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Той също е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

Още в началото на заседанието Местан и адвоката му поискаха отлагането му с мотив, че не им е предоставено копие от делото и не са запознати с него. Искането им беше отхвърлено от съда с мотива, че са имали възможност да видят материалите в деловодството.
Беше даден ход на делото, а майката и братчето на загиналото бебе бяха конституирани като частни обвинители. Местан поиска връщането на случая за доразследване, защото по думите му "прокуратурата е нарушила грубо правата му на справедлив досъдебен процес". Според политика експертите не са изчислили правилно скоростта на другата кола, защото не са взели предвид, че преди на напусне района на пътя е съборила пътен знак, захванат с две метални тръби в бетон. Местан заяви също, че след инцидента са били изсечени 108 храстта около пътя, които нарушавали видимостта. Освен това 3 дни след инцидента на пътното платно се появила стоп-линия, която била отдалечена значително от знака "Стоп", на който той бил спрял.

Съдът върна делото в прокуратурата за допуснати съществени процесуални нарушения, но те не бяха свързани с искането на Местан. На обвинението беше указано да бъде назначен особен представител на малолетното братче на загиналото дете. Друго нарушение е, че прокуратурата е допуснала бащата Юсеин Ахмед, който е обвиняем, и конституираната като частен обвинител майка Емине да имат едни и същи адвокат. Според съдът е трябвало защитникът да бъде отведен.

След заседанието Лютви Местан обяви, че процесът срещу него е поръчка.

"Прокуратурата наруши правото ми на справедлив досъдебен процес, вмени ми вина без да съм извършил престъпно деяние, създаде и реализира в това число и медийна стратегия за изграждане на образа на убиеца на малко дете на най-високо ниво, включително чрез клеветнически твърдения на говорителката на главния прокурор. Прекият политически интерес от тези действия на прокуратурата е на ДПС", каза Лютви Местан.