Съкровищата на „Сребърна Тракия“ омагьосаха РС Македония

Те бяха част от изложба в Археологическият музей в Скопие

Росен Желязков и Талат Джафери. Снимка: БГНЕС

Росен Желязков и Талат Джафери. Снимка: БГНЕС

Още от древни времена среброто се е използвало за лечението на тялото и на духа. Това заяви министърът на културата на България Кръстю Кръстев при откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ в Археологическият музей в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС от македонската столица Георги Пашкулев.

Изложбата беше открита в присъствието на председателите на парламентите на двете държави – Росен Желязков и Талат Джафери. На откриването присъстваха и много представители на македонския обществен, научен и политически елит, а също така и посланика на България в РСМ Н. Пр. Ангел Ангелов.

Според министър Кръстев тези изложби са добър пример да покажем богатото културно-историческо наследство на Балканите. Това е още една крачка за неговото популяризиране като неделима част от европейското културно наследство, добави министърът на културата. „Убеден съм, че експозицията, посветена на сребърните тракийски съкровища не само ще се радва на заслужен интерес от страна на публиката и специалистите, но и ще затвърди важната роля на историята и изкуството, оставяйки ярка звезда не само в културния афиш на Скопие, но и в културната карта на Балканите и на Европа“, подчерта Кръстев.

Изложбата се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Посетителите могат да видят много сребро, малко злато и сребро с позлата от времето на тракийските царе. Сред най-интересните експонати са тези от тракийския некропол край Дуванлии, които днес се намират в Регионалния археологически музей в Пловдив и в Националния археологическия музей с институт - БАН в София, някои от важните експонати, които се съхраняват в музея в Казанлък, части от Рогозенското съкровище, съхранявани в Националния исторически музей и в музея във Враца, съкровищата от Летница и Луковит, които са експонирани в Националния исторически музей и в Националния археологически институт с музей - БАН. Има и непознати или не много познати на широката публика експонати, тъй като са открити сравнително скоро, като комплекта от Далакова могила при с. Тополчани, който се съхранява в Регионалния исторически музей в Сливен, златната маска от местността „Светицата“ до град Шипка.