Само два народа познават създателите на азбуките си

Арменци и българи са единствените, сочи ново изследване на Агоп Мелконян

Два народа в света познават създателите на своята азбука – българският и арменският. Това е един от многото елементи, по които българи и арменци си приличаме.

Последният труд на Агоп Мелконян под заглавието „Душата на арменеца“ бе представен пред българска публика в Арменския културен дом в София, предаде репортер на БГНЕС.

В книгата са включени лекциите на известния писател-фантаст, поет, журналист, преводач и преподавател като са представени основните етапи от развитието на арменската литература. Проследява се вековен път – от V век до края на ХХ век.

„Това са лекциите на Агоп, които той четеше в специалността арменска филология. Когато той си отиде, вкъщи останаха три дебели класьора на хартиен носител. Оттам-нататък семейството се постара да ги преработи, да ги представи и след дълги, дълги усилия най-после успяхме да издадем тази книга“, сподели пред БГНЕС Людмила Мелконян, съпруга на автора. Тя определи книгата като огромен труд, който ще бъде полезен и на арменците, и на българите.

Редакторът на „Душата на арменеца“ Вартануш Топакбашян заяви, че има малко неща, които обединяват арменците, които са народ разпръснат по света. „Едното от тях е нашата древна писменост и литературата, която е оставена. Това е огромното значение на книгата, която Агоп ни остави като наследство. Не знам дали ще има друг автор, който ще подходи толкова прецизно към арменската литература и да проследи над 150 автора“, каза тя.

Според нея книгата не е христоматия, не е антология, не е енциклопедия, но е всичко това на едно място, защото е с много богато съдържание, много илюстративно поднесено от самия Агоп с неговия изказ и лично отношение към отделните автори. „В тази книга е концентрирана наистина душата на арменеца“, добави Вартануш Топакбашян.

Иначе българите и арменците си приличат по много неща. „Арменците са добри хора, много състрадателни, много обичат да помагат“, заяви Людмила Мелконян.

„Както Агоп казваше малките народи имат злата участ да не ги познават по света, но това не означава, че те нямат стойностна литература“, заяви Вартануш Топакбашян и добави, че единствените народи по света, които знаят кой е създал тяхната азбука са българите и арменците, което е още един силен фактор за взаимната симпатия и разбирателство между двата народа.