Сър Греъм Уотсън предупреди Запада: Ако не спрем Путин, след 50 години няма да има ЕС

Обединеното кралство е в отслабена позиция. Отдалечаването му от Европейския съюз отслаби и самия съюз. Надявам се, че в близкото бъдеще ще намерим начин да се обединят отново силите.

Това заяви сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали по време на публичната дискусия „ЕС в света – къде сме днес?“.

Уотсън посочи, че ЕС сам трябва да решава проблемите си, а не да очаква някой друг да го прави. „Ако се провалим в оказването на помощ на Украйна и спирането на Путин, след 50 години няма да има ЕС. Не можем да очакваме американците да ни решават проблемите. Да, американците винаги ще ни помогнат, но ние европейците трябва да си решаваме проблемите“, смята той.

Греъм Уотсън ще се притесни за бъдещето на своите деца, ако Украйна не стане член на ЕС до 20 години.

Той коментира как хората гледат на либералите. „Ние винаги биваме подложени на обиди от политическите опоненти. Либерализмът обаче се свежда до върховенството на правото и закона”, обясни политикът и подчерта, че либералите се гордеят с това.

Сър Греъм Уотсън се спря и на разликите между либералите и социалистите. „Ако одраскаш кожата на един либерал, под нея ще намериш оптимист. Ние сме либерали и нашият дневен ред е този, към който социалистите се присъединяват, а не обратното“, посочи той. /БГНЕС