Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс

Делата се бавят основно заради липсата на вещи лица

Борислав Сарафов

Борислав Сарафов

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Той представи доклада за дейността на прокуратурата пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, предаде Дарик.

Сарафов изрази мнение, че сякаш се измества тежестта към правата на обвиняемия за сметка на пострадалия.

Нужна е промяна по отношение на вещите лица - да има база данни, да се помисли и за методите за обучение, каза Сарафов.

Според него може да се мисли за създаването на бюро за вещите лица или звено към Министерството на правосъдието. Цитирайки данни от анализа за работата на прокуратурата за миналата година, Сарафов каза, че делата се бавят основно заради липса на вещи лица.

Спектърът от вещи лица не е достатъчен и не покрива нуждите, посочи още Борислав Сарафов.

Сред приоритетите на прокуратурта за 2024 са усилията за ефективно разследване, с акцент по делата за причинена смърт, делата срещу организираната престъпност, домашно насилие и други, каза Сарафов.

Прокурорите са работили по 291 281 преписки. Новите дела за 2023 година са 89 580, приключените са 95 471, като сред тях има и такива от 2022 г.

Прекратените дела са близо 31 хиляди, внесените обвинителни актове са над 14 хил., споразуменията - над 11 хил., сочат данните от отчета на прокуратурата.